Comisiile pentru muncă și pentru sănătate de la Camera Deputaților au adoptat marți un amendament la Ordonanța 35/2015 potrivit căruia salariile tuturor bugetarilor se majorează cu 10% începând cu 1 decembrie 2015.
Amendamentul, depus de PSD la OUG care prevedea cresterea salariilor in sistemul medical, a fost votat de reprezentanţii PSD-UNPR-ALDE si urmează sa intre la vot în plenul Camerei Deputatilor de miercuri.
„PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.
Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale”, a declarat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in Comisia de Munca.
CITEŞTE ŞI Salariile a zeci de mii de bugetari, mărite cu 50% de la 1 noiembrie
Deputatul liberal Cristina Pocora, membru al Comisiei de muncă, a precizat, la rândul său, că acest amendament a fost făcut de președintele comisiei Adrian Solomon la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul public sanitar se măresc cu 25% începând cu 1 octombrie 2015.
„A fost introdus la votul Ordonanței 35/2015 privind creșterile salariale, de către colegii de la PSD, un amendament care practic înseamnă creșterea salariilor în sistemul bugetar de la 1 decembrie 2015 cu 10%. Noi am cerut să ni se prezinte din partea Guvernului impactul bugetar pentru această măsură pentru că în tot cursul anului, când a fost vorba de alocații pentru copii, de susținerea familiei, de creșteri salariale, Guvernul Ponta ne-a spus că nu sunt bani. De asemenea, tot Guvernul Ponta și doamna Rovana Plumb ne-au tot amăgit că vine legea salarizării în sistemul bugetar și că fiecare categorie va primi un nivel de salarizare care să reflecte adevărata ei valoare. Astăzi ne-am trezit la comisie cum colegii de la PSD au băgat acest amendament la care Ministerul de Finanțe, reprezentat la nivel de secretar de stat, ne-a explicat că impactul bugetar ar fi în jur de 5 miliarde de lei pentru anul 2016 și că el nu poate fi susținut decât cu reducerea de cheltuieli din altă parte”, a declarat Pocora, la finalul ședinței comune a comisiilor pentru muncă și pentru sănătate.
Ea a adăugat că PNL a cerut o discuție clară și transparentă pe acest subiect pentru că este firesc ca pe o asemenea propunere legislativă să fie cunoscute toate datele, iar Guvernul să spună dacă sunt bani pentru majorare.
„Dacă sunt bani, foarte bine, atunci să-i dăm și să ne asumăm acest lucru. Dacă nu sunt sau dacă ei trebuie tăiați din altă parte, trebuie să știm exact de unde, în așa fel încât lucrurile să fie transparente și cred că este o decizie pe care trebuie să o ia noul Guvern și noul premier, dacă pentru anul 2016 se susține acest lucru. Aceasta este poziția pe care o vom avea la plen și pe care am avut-o în comisie. Noi ne-am abținut de la votul pe acest proiect de lege și solicităm foarte clar să vedem cifrele, să nu repetăm nici greșeala când economia duduia și profesorii au fost păcăliți cu acea majorare de salarii care nu s-a plătit și să nu permitem PSD să pârjolească România acum înainte de a pleca de tot de la guvernare”, a susținut Pocora.
Deputatul PNL a spus că pentru acest amendament au votat 21 de deputați, cei din majoritatea parlamentară, iar cei opt liberali s-au abținut.
Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de miercuri și a fost adoptat anterior de Senat.
Ordonanța 35/2015 prevede că începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepție de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.
„Sed Lex”: Creşterea de 10 % se aplica doar bugetarilor care nu au avut majorări salariale în 2015
Creşterea salarială de 10 la sută în sectorul bugetar, aprobată în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, se va aplica numai salariaţilor care nu au beneficiat de nicio majorare salarială pe parcursul anului 2015, informează, marţi, Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.
Potrivit sursei citate, vor beneficia de o majorare cu 10 la sută a salariilor doar bugetarii din administraţia publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru.
„Pentru o corectă informare, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că în Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor a fost aprobată creşterea salarială de 10 la sută în sectorul bugetar care se va aplica numai salariaţilor care nu au beneficiat de nicio majorare salarială pe parcursul anului 2015„, se arată în comunicatul transmis agenţiei Mediafax.