Comisia parlamentară de Cod Electoral a finalizat, joi, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret din rândul consilierilor judeţeni.
Pentru alegerea acestora este nevoie de majoritatea din Consiliul Judeţean, în timp ce pentru revocarea acestora este nevoie de două treimi din consiliul judeţean.
În acest fel, se revine revine la prevederile legale din 2004. În schimb, primarii vor fi aleşi, ca şi până acum, într-un singur tur.
PNL a propus ca şefii de CJ-uri să fie aleşi prin vot uninominal, în două tururi de scrutin, în timp ce PSD a optat pentru vot uninominal, într-un singur tur. Pentru că nu s-a ajuns la o concluzie, soluţia de compromis, acceptată de ambele tabere a fost alegerea indirectă a preşedinţilor de CJ.
Totodată, Comisia de Cod Electoral a decis „introducerea sistemului informatic de prezenţă la vot şi de depistare a votului multiplu”.
Proiectul mai cuprinde două prevederi noi, propuneri ale societății civile, privind interzicerea pe perioada campaniei electorale a folosirii sloganelor cu caracter discriminatoriu sau folosirea mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în ziua votului la o distanță mai mică de 500 de metri de secția de votare.
„Autoritatea Electorală devine în acest moment instrumentul cel mai puternic al statului român în supravegherea procesului electoral și în elaborarea tuturor procedurilor între două sau mai multe campanii electorale, are toată puterea. Eliminăm o problemă foarte grea, pe care am avut-o în ultimii 25 de ani, prin informatizarea secțiilor de vot”, a spus, printre altele, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la încheierea ședinței.