Medicul Mircea Beuran va fi despăgubit de Spitalul Floreasca, după cum a decis, luna trecută, un judecător de la Tribunalul Bucureşti. Unitatea medicală va trebui să-i plătească chirurgului şase salarii cu sporurile aferente, mai exact salariile indexate, majorate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat Mircea Beuran, de la data revocării, 7 ianuarie 2020, şi până la data de 5 iunie 2020, notează Ziare.com.
De asemenea, medicul Mircea Beuran a mai cerut să fie reintegrat şi în funcţia de şef al Secţiei clinice de Chirurgie Generală III, însă instanţa i-a respins solicitarea.
Tribunalul Bucureşti a decis că demiterea medicului Mircea Beuran nu a fost legală. Hotărârea instanţei poate fi atacată de Spitalul Floreasca la Curtea de Apel.
Medicul Mircea Beuran a fost demis în ianuarie de ministrul Sănătăţii din acea perioada, Victor Costache. Chirurgul a fost cercetat administrativ, iar ancheta în cazul pacientei care a luat foc pe masa de operaţie a scos la iveală faptul că a fost vorba despre o eroare umană.
Mircea Beuran ar fi încălcat 10 din cele 33 de obligații contractuale pe care le avea. Mai mult, Inspecţia Sanitară a sancţionat cu amenzi unitatea spitalicească, pentru neregulile găsite, cât şi întreaga echipă care a participat la intervenţia chirurgicala – de la asistent, până la conducătorul echipei. Totalul amenzilor aplicate este de 30.000 de lei, 20.000 de lei pentru spital şi 10.000 de lei care se împart intre membrii echipei medicale, notează sursa citată.
Pacienta care a luat foc pe masa de operaţie avea 66 de ani şi suferea de cancer pancreatic. Femeia a murit pe 29 decembrie, la o săptămână de la incidentul produs în sala de operaţie. Ea a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.
Pacienta avea 66 de ani si suferea de cancer pancreatic. A murit pe 29 decembrie, la o săptămână de la incidentul din sala de operație. Ea a suferit arsuri pe 40% din corp.
Citeşte şi: Pacientă arsă pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătăţii trimite corpul de control
Judecarea procesului lui Mircea Beuran a durat aproape un an. Magistraţii i-au dat dreptate medicului şi au stabilit că deciziile prin care a fost revocat din funcţie sunt nemotivate şi lovite de nulitate.
„Din analiza deciziilor nr. 1/6 ianuarie 2020 și nr. 23/7 ianuarie 2020, tribunalul constată că acestea nu sunt motivate în fapt, simpla arătare a împrejurării că revocarea a fost dispusă pentru încălcarea obligaţiilor prevăzute în secţiunea Obligaţiile Şefului de Secţie,” au afirmat judecătorii, conform sursei citate.
Instanţa a stabilit că revocarea din funcţie a şefului de secţie în cazul neîndeplinirii obligațiilor asumate prin contract nu constituie o motivare corespunzătoare, „întrucât nu se individualizează obligațiile încălcate şi respectiv obligațiile asumate şi neîndeplinite, faptele din care rezultă neîndeplinirea obligațiilor, respectiv încălcarea obligaţiilor, reclamantul (Mircea Beuran- n.red.) având dreptul de a cunoaşte motivele care justifică măsura revocării din funcţia de şef de secţie.”
Conform sursei citate, rolul motivării unui act este acela de a-l obiectiva, de a-i justifica însăși existenţa, de a elimina arbitrariul şi eventualul sau caracter discreţionar, motivarea nefiind facultativă, opţionala, existenţa ei nedepinzând de factori subiectivi şi nici de elementele particulare ale fiecărui caz concret.
Citeşte şi: Mircea Beuran, infectat cu COVID-19. A ajuns la TERAPIE INTENSIVĂ: nu este intubat, dar primeşte oxigen