Președintele american Barack Obama a anunțat vineri interdicţia fermă asupra activităţilor de spionaj ale guvernului american asupra liderilor lumii, printre care se numără şi prieteni apropiaţi și aliați ai Washingtonului, informează Reuters.
În alocuţiunea sa, Obama a dat ordinul unei tranziţii care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice aşa cum există el în forma actuală, lucru ce va conduce la un sistem în care statul nu va mai deţine aceste enorme cantităţi de informaţii.
Obama a ţinut să dea asigurări americanilor şi străinilor că Statele Unite vor ţine cont de îngrijorările cu privire la confidenţialitatea datelor, îngrijorări apărute după dezvăluirile fostului colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden privind activităţile de monitorizare la scară largă desfăşurate de această agenţie, potrivit Agerpres.
Preşedintele american a promis, în discursul său, că SUA nu îi vor spiona pe şefii de stat sau de guvern din statele aliate şi prietene.
Obama a afirmat că ar mai putea dura ‘ani’ până când SUA vor înţelege pe deplin daunele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, potrivit AFP.
Programul respectiv decurge din articolul 215 al Patriot Act, un vast ansamblu de legi de securitate, votat după atentele din 11 septembrie.
Potrivit acestui text, operatorii de telefonie americani furnizează NSA metadate din apelurile telefonice efectuate în Statele Unite. Aceste metadate sunt comparabile cu ce se găseşte pe o factură de telefon: număr apelat, durata apelului, ora. Dar ele nu includ nici numele abonatului, nici înregistrarea conversaţiilor.
NSA susţine că această bază de date este indispensabilă pentru reperarea eventualilor complici ai suspecţilor de terorism pe teritoriul american, informează Mediafax.
Ea a făcut obiectul a 300 de căutări în 2012 efectuate de 22 de analişti ai NSA abilitaţi să acceadă la această bază de date, potrivit direcţiei naţionale a serviciilor de informaţii (DNI) şi FBI.
În plus, Obama le-a cerut secretarului Justiţiei, Eric Holder, şi directorilor agenţiilor de informaţii să îi predea un raport până la 28 martie „despre modul de păstrare a capacităţilor necesare programului, fără ca statul să deţină metadate” şi va consulta congresmenii pe această temă, a conchis oficialul citat.
Discursul lui Obama, foarte aşteptat, are loc la şapte luni de la începutul dezvăluirilor explozive privind practicile de supraveghere ale statului federal american, făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden.
Citeşte şi Obama: SUA vor furniza toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj