Textul, prezentat de Kremlin la 9 decembrie, a fost votat de 446 de deputaţi din cei 450 ai Dumei (Camera inferioară a Parlamentului), în ultima lectură.
Acesta este mult mai restrictiv decât ce i-a propus preşedintelui Consiliul pentru Drepturile Omului, o structură consultativă, şi vizează doar aproximativ 25.000 de persoane, potrivit unor oficiali parlamentari.
Rusia numără aproape 700.000 de deţinuţi.
„Această amnistie nu are nimic de-a face cu ceea ce am propus noi”, a declarat pentru AFP preşedintele grupului Helsinki de la Moscova, Liudmila Alekseeva.
„Am propus o amnistie extinsă (…) care ar fi permis eliberarea a sute de mii de persoane. Voiam ca toţi deţinuţii politici să fie eliberaţi”, a subliniat ea.
Textul votat prevede amnistierea persoanelor condamnate la pedepse mai mici de cinci ani, în special pentru „huliganism”. În această categorie se încadrează membrele Pussy Riot şi cei 30 de membri ai echipajului, dintre care 26 de străini, ai navei Greenpeace interceptate în septembrie în Arctic.
El privilegiază, de asemenea, categoriile precum minorii şi adulţii cu vârste de peste 60 de ani, mamele cu copii minori – ceea ce este cazul pentru cele două membre ale Pussy Riot -, handicapaţii, poliţiştii şi militarii.
Amnistia ar trebui aplicată şi membrilor Greenpeace, graţie amendamentelor aduse de deputaţi, care prevăd amnistierea nu numai a persoanelor deja condamnate pentru „huliganism”, ci şi a celor care fac obiectul unei anchete, contrar textului iniţial.
Membrii echipajului Arctic Sunrise, dintre care 26 sunt străini, au fost arestaţi în septembrie, după o acţiune împotriva unei platforme petroliere în zona rusă a Oceanului Arctic şi inculpaţi mai întâi pentru „piraterie”, apoi pentru „huliganism”.
Ei au fost puşi în libertate provizorie în noiembrie, după două luni de arest preventiv.
Cele două femei din cadrul grupului protestatar Pussy Riot, care ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru că au cântat, în februarie 2012, o „rugăciune punk” împotriva lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, Maria Alehina şi Nadejda Tolokonnikova, urmau să fie eliberate oricum în martie.
Potrivit presei, ar putea beneficia de amnistie şi unii participanţi ai unei manifestaţii împotriva lui Vladimir Putin în mai 2012, inculpaţi pentru ciocniri cu forţele de ordine.
Fostul magnat al petrolului şi critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, care ar putea fi eliberat anul viitor, nu ar beneficia de amnistie.