Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat duminică că livrarea sa de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost de 44,1 milioane de metri cubi (mcm), în creştere de la 43,96 mcm sâmbătă, relatează Reuters.
O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.
Cantitatea este mai mică decât cea înregistrată la începutul lunii mai, care a fost de 95,8 mcm înainte ca Ucraina să oprească un punct de tranzit din cauza războiului.
Război în Ucraina: Orașul Krivoi Rog, al doilea ca întindere, este lovit de rachete ruseşti
Polonia încheie relaţiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare, anunţă ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa
Guvernul polonez a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale şi infrastructură, a anunţat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa, relatează CNN.
”Polonia denunţă acordul interguvernamental privind gazul din 1993 referitor la (gazoductul) Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.
Ea a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina ”a confirmat corectitudinea hotărârii Guvernului polonez în direcţia independenţei complete faţă de gazele provenite din Rusia”. ”Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.
Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie pentru că nu au efectuat plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept ”şantaj” din partea Moscovei.
Jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble pentru a-şi plăti gazele naturale ruseşti, anunţă vicepremierul rus Aleksandr Novak,
Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina
Aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank pentru a-şi onora plăţile, anunţaă joi vicepremierul rus Aleksandr Novak, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează AFP.
Potrivit vicepremierului rus, ”54 de întreprinderi” au contracte cu Gazprom Export. ”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale – în devize şi în ruble – care permit viramentul în devize, conversia în ruble şi plata gazelor naturale furnizate în ruble”, precizează el.
”În zilele următoare, vom avea lista definitivă a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să plătească”, adaugă el. În urma ”îngheţării” unor rezerve în devize, de care Rusia deispunea în străinătate, în sumă de 300 de mliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care impunea, începâmnd din aprilie, plata gazelor naturale în două faze – mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschs la aceeaşi bancă.
Bruxellesul a avertizatî n mai multe rânduri că acest mecansim de conversie în ruble reprezintă oocolire a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-şi menţină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).
Gigantul italian energetic ENI a anunţat marţi că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble la Gazprombank.
În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunţat tot marţi că refuză să plătească Gazprom Export în ruble şi că se aşteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.
Altor ţări – ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susţine economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale.
UE este principalul client al Rusiei şi caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi ruseşti