Decizie pentru tinerii care vor să obțină permisul de conducere mai repede. Noile reguli pentru șoferi

Lege pentru șoferi! Noi reguli privind permisul de conducere. Sunt vizate persoanele minore care au posibilitatea să conducă un autovehicul. Iată ce schimbări noi s-au adus și ce prevede actul normativ care tocmai a trecut de Senat.
Filip Stan
22 apr. 2024, 19:31
Decizie pentru tinerii care vor să obțină permisul de conducere mai repede. Noile reguli pentru șoferi

Permisele de conducere. Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au emis, luni, un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ care propune că un minor în vârstă de 17 ani, deținător al permisului de conducere pentru categoriile B și BE, poate conduce un autovehicul.

Citește și Pensii 2024. „Bani albi pentru zile negre!” – artificiul din noua lege care îţi aduce un bonus suplimentar la bătrâneţe

El trebuie să fie însoțit de o persoană care deține permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Conform expunerii de motive, susținătorii inițiativei, parlamentari PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, argumentează că este crucial să se adopte măsuri pentru responsabilizarea tinerilor care dețin permis auto.

Aceștia arată care este una dintre modalitățile de atingere a acestui obiectiv și vizează reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B și BE de către un minor în vârstă de 17 ani, însoțit de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Accesul la obținerea unui permis auto începând de la vârsta de 17 ani este văzut ca o modalitate principală de responsabilizare a tinerilor.

Scopul este acela de a reduce comportamentele teribiliste și iresponsabile.

De altfel, persoana însoțitoare este solidar responsabilă dacă minorul încalcă regulile de circulație

Astfel că, potrivit proiectului, persoana care însoțește un minor aflat la volan joacă un rol cheie, potrivit Știripesurse.ro.

Aceasta trebuie să dețină permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE și este responsabilă în cazul în care minorul încalcă regulile de circulație. Același lucru este valabil și dacă aceasta cauzează daune terților în urma unui accident rutier.

Inițiatorii proiectului consideră că această măsură reprezintă o maximă responsabilizare a persoanei însoțitoare.

Ea va juca un rol determinant în educația rutieră a minorului de 17 ani. Inițiatorii argumentează care e rolul jucat de un conducător auto cu cel puțin 10 ani de experiență în conducerea unui autovehicul.

Acesta dobândește suficientă experiență în respectarea regulilor de circulație.

El are și un comportament responsabil în trafic. Astfel, se estimează că riscul de producere a accidentelor de către șoferii începători scade semnificativ odată ce aceștia acumulează experiență în trafic.

Cine poate obține permisul de conducere mai devreme

Comisiile juridice și pentru apărare din Senat au emis, luni, un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ care propune că un minor în vârstă de 17 ani, deținător al permisului de conducere pentru categoriile B și BE, poate conduce un autovehicul.

Acesta trebuie să fie însoțit de o persoană care deține permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Potrivit expunerii de motive, susținătorii inițiativei, parlamentari PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, argumentează că este crucial să se adopte măsuri pentru responsabilizarea tinerilor care dețin permis auto.

Ei arată care este una dintre modalitățile de atingere a acestui obiectiv. Acesta vizează reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B și BE de către un minor în vârstă de 17 ani, însoțit de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Accesul la obținerea unui permis auto începând de la vârsta de 17 ani este văzut ca o modalitate principală de responsabilizare a tinerilor.

Scopul este acela de a reduce comportamentele teribiliste și iresponsabile.

Persoana însoțitoare este solidar responsabilă dacă minorul încalcă regulile de circulație

Potrivit proiectului, persoana care însoțește un minor aflat la volan joacă un rol cheie.

Ea trebuie să dețină permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE.

Mai mult decât atât, acesta este solidar responsabilă în cazul în care minorul încalcă regulile de circulație. Același lucru este valabil și dacă aceasta cauzează daune terților în urma unui accident rutier.

Inițiatorii proiectului consideră că această măsură reprezintă o maximă responsabilizare a persoanei însoțitoare. Ea va juca un rol determinant în educația rutieră a minorului de 17 ani.

Te-ar putea interesa și Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, obligate să emită bon fiscal. Noua lege intră în vigoare din octombrie 2024

Inițiatorii argumentează care e rolul jucat de un conducător auto cu cel puțin 10 ani de experiență în conducerea unui autovehicul.

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în „libertate”. Au rupt internetul pe ce nu văzuseră în viața lor
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cât de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Cea mai controversată producție Netflix din 2024, disponibilă acum
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
substantial.ro
Elev de 15 ani din București, arestat la domiciliu pentru trafic de clonazepam
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9