În țara băncilor, statul elveţian vrea să limiteze, prin lege, tranzacțiile electronice și se trece la cash. Deputaţii s-au pronunţat cu 185 de voturi pentru şi 6 împotrivă în favoarea unui contra-proiect al guvernului de răspuns la o cerere de referendum lansată de o mişcare pentru libertăţi îngrijorată de reculul acestui mijloc de plată, informează Agerpres. Mişcarea Libertate Elveţia (MLS), care reuneşte opozanţi ai măsurilor anti-COVID-19, depusese o cerere de referendum intitulată „Da unei monede elveţiene independente sub formă de monede şi bancnote (cash înseamnă libertatea)”, solicitând ca numerarul să fie înscris în Constituţie.
Consiliul federal (guvernul) s-a opus unui referendum, dar a propus un contra-proiect, recunoscând „marea importanţă a numerarului pentru economie şi societate”. În Elveţia, o plată din trei este efectuată prin intermediul unui aparat mobil, precum telefon mobil, ceas inteligent sau tabletă, potrivit celei mai recente anchete a Swiss Payment Monitor. Între octombrie şi noiembrie 2024, plăţile mobile au urcat pentru prima dată în fruntea mijloacelor de plată, reprezentând 30,7% din totalul tranzacţiilor, faţă de 24,4% cu carduri de debit şi 24,2% cu numerar, tot potrivit Swiss Payment Monitor.
În octombrie, noul preşedinte al Băncii centrale elveţiene, Martin Schlegel, a dezvăluit un proiect pentru o nouă serie de bancnote şi a explicat că, deşi cardurile şi aplicaţiile mobile de plată sunt tot mai utilizate, cash-ul va rămâne „un mijloc de plată încă larg utilizat în viitor”, prezentând numeroase avantaje, precum acela de a fi fiabil „chiar şi în caz de pană de curent sau de defecţiune informatică”. În Elveţia, cetăţenii pot cere organizarea unui referendum dacă se strâng cel puţin 100.000 de semnături. După acest vot de miercuri din Camera deputaţilor, proiectul urmează să fie examinat şi de senatori.
Mişcarea Libertate Elveţia (MLS), cunoscută pentru opoziția sa față de măsurile anti-COVID-19, a inițiat un referendum intitulat „Da unei monede elvețiene independente sub formă de monede și bancnote – cash înseamnă libertate”. Prin această inițiativă, susținătorii solicitau includerea numerarului în Constituție. Guvernul elvețian s-a opus organizării referendumului, însă a propus un contra-proiect, subliniind „rolul esențial al numerarului pentru economie și societate”.
O anchetă recentă a Swiss Payment Monitor arată că, în Elveția, una din trei plăți este realizată prin mijloace electronice, precum telefonul mobil, ceasul inteligent sau tableta. În perioada octombrie-noiembrie 2024, plățile electronice au devenit pentru prima dată metoda principală de tranzacționare în Elveția, atingând 30,7% din total, în timp ce plățile cu carduri de debit au reprezentat 24,4%, iar cele în numerar 24,2%. Cu toate acestea, în unele regiuni europene, numerarul continuă să fie dominant. În sudul Germaniei, în Bavaria, dar și în Austria, plata exclusiv în numerar rămâne o practică frecventă.