Decizie SIIJ. Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială pentru investigarea magistraților (SIIJ) a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD)
Procurorul Sorin Iașinovschi, din Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, susține în ordonanța dată marţi că, pentru a putea face actele necesare din dosar, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale, scrie G4Media.
Conform deciziei, s-a dispus ”delegarea polițiilor din cadrul Direcției Generale a Poliției a Municipiului București, desemnați de către conducerea acestei instituții pentru a proceda la efectuarea următoarelor acte:
1. identificarea buletinelor de vot corespunzătoare fiecărei secții de votare.
2. numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 de Secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București (cât și a votanților înscriși pe liste suplimentare), care și-au exprimat dreptul de vot.
3. confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului nr. 1 București, cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.
4. predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.
5. efectuarea și altor acte de urmărire rezultate din context”.
Termenul de soluționare este 8 aprilie 2021.
Biroul Electoral al Circumscripţiei a arătat la vremea respectivă că cei prezentanți în imagini sunt un angajat al primăriei conduse în momentul acela de Daniel Tudorache – personal tehnic auxiliar în secția de vot, președintele Biroului Electoral și președintele secției de votare, precum și reprezentanți USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.
Citeşte şi: Interviu-eveniment cu fostul judecător Ion Popa despre cum este controlată Justiţia
”Pe rolul Curții de Apel se află două dosare în care se cere anularea alegerilor. La Sectorul 1 au fost probleme foarte grave. Probleme sunt la multe secții. Va dura 2-3 săptămâni, este o premieră în România. Aproximativ 40% din saci sunt desigilați. Procurorii știu ce s-a întâmplat.”, a spus Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache, la Antena 3.