Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Procurorii cer refacerea necropsiilor. Avocatul Cuculis: „Pacienţii au fost scoşi de la fluxul de oxigen din ATI şi nu au mai fost conectaţi înapoi în secţia UPU”

Procurorii au decis refacerea necropsiilor unora dintre morţii în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ, după ce au descoperit că persoanele în cauză nu suferiseră nici arsuri si nici nu fuseseră intoxicate cu fum.
Oana Anghel
08 iun. 2021, 13:02
Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Procurorii cer refacerea necropsiilor. Avocatul Cuculis:

Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care anchetează incendiul izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, incendiu care a dus la decesul a zece pacienţi, au solicitat refacerea necropsiilor unora dintre persoanele decedate. Anchetatorii vor să stabilească dacă decesul acestora ar fi putut să se producă din pricina deconectării acestora de la instalaţia de oxigen, în scopul de a fi scoşi din saloane.

Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Unii dintre pacienţi ar fi putut deceda din pricina deconectării de la sursa de oxigen

Expertizele medico-legale ale unora dintre persoanele decedate în incendiu au scos la iveală faptul că moartea acestora nu a fost una violentă, adică nu au fost găsite indicii care să facă legătura între incendiu și deces, informează Gândul. Concret, pacienţii respectivi nu suferiseră nici arsuri și nici intoxicaţii cu fum.

Citeste si Trei fetiţe, la spital după ce au fost spălate pe cap cu insecticid de bunica lor. S-a solicitat elicopterul SMURD

În urma tragediei din seara de 14 noiembrie 2020, zece pacienţi COVID care, la acel moment, erau ventilaţi mecanic au decedat. Trei au fost găsiți carbonizați, şapte au murit în perioada imediat următoare.

Potrivit concluziilor medico-legale, în cazul unora, moartea nu a fost una violentă, provocată de pneumonia generată de COVID-19 și a comorbidităților. „Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii. intrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale.

Citeste si Spitalul Covid din România care nu mai are niciun pacient infectat

Avocatul Adrian Cuculis: „Pacienţii au fost scoşi de la fluxul de oxigen şi nu au mai fost conectaţi înapoi în secţia UPU”

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă în instanţă câteva dintre familiile celor decedaţi în incendiul din Neamţ, a declarat, la România TV, că există cu siguranţă o legătură de cauzalitate între incendiu şi decesul acelor pacienţi.

Prima dată când am primit raportul de autopsie, mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Nu poţi spune că nu există o legătură de cauzalitate între incendiul pornit acolo şi decesul acestor persoane, mai ales că e o chestiune foarte gravă. Pacienţii au fost salvaţi, practic, din flăcări şi au murit în secţia UPU a spitalului din Piatra Neamţ. E clar că nici măcar în al 12-lea ceas, când ar fi mai putut să mai facă ceva pentru ei, problema care s-a pus a fost că nici măcar acei salvatori nu au venit echipaţi şi pregătiţi. Şi vorbim totuşi de un spital care ar fi trebuit să fie pregătit pentru acest tip de scenarii. De aici cu siguranţă se va extinde urmărirea penală pentru că, în opinia mea, acel raport de expertiză arată foarte clar că decesul a fost provocat prin detubarea sau prin lipsa de oxigen, pentru că pacienţii au fost scoşi de la acel flux de oxigen şi nu au mai fost conectaţi înapoi în secţia UPU„, a precizat avocatul.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Gara din România care a fost scoasă la licitație. S-a vândut pe o sumă ridicolă, spre disperarea navetiștilor
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Pericol uriaș în parcurile de distracții de pe litoral! ANPC a luat imediat măsuri
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna AUGUST
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Traficul feroviar între București și Constanța a fost blocat de incendii de vegetație
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!