Decizie-şoc în cazul morţilor de la spitalul din Piatra Neamţ. Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care anchetează incendiul izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, incendiu care a dus la decesul a zece pacienţi, au solicitat refacerea necropsiilor unora dintre persoanele decedate. Anchetatorii vor să stabilească dacă decesul acestora ar fi putut să se producă din pricina deconectării acestora de la instalaţia de oxigen, în scopul de a fi scoşi din saloane.
Expertizele medico-legale ale unora dintre persoanele decedate în incendiu au scos la iveală faptul că moartea acestora nu a fost una violentă, adică nu au fost găsite indicii care să facă legătura între incendiu și deces, informează Gândul. Concret, pacienţii respectivi nu suferiseră nici arsuri și nici intoxicaţii cu fum.
În urma tragediei din seara de 14 noiembrie 2020, zece pacienţi COVID care, la acel moment, erau ventilaţi mecanic au decedat. Trei au fost găsiți carbonizați, şapte au murit în perioada imediat următoare.
Potrivit concluziilor medico-legale, în cazul unora, moartea nu a fost una violentă, provocată de pneumonia generată de COVID-19 și a comorbidităților. „Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii. intrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale.
Citeste si Spitalul Covid din România care nu mai are niciun pacient infectat
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă în instanţă câteva dintre familiile celor decedaţi în incendiul din Neamţ, a declarat, la România TV, că există cu siguranţă o legătură de cauzalitate între incendiu şi decesul acelor pacienţi.
„Prima dată când am primit raportul de autopsie, mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Nu poţi spune că nu există o legătură de cauzalitate între incendiul pornit acolo şi decesul acestor persoane, mai ales că e o chestiune foarte gravă. Pacienţii au fost salvaţi, practic, din flăcări şi au murit în secţia UPU a spitalului din Piatra Neamţ. E clar că nici măcar în al 12-lea ceas, când ar fi mai putut să mai facă ceva pentru ei, problema care s-a pus a fost că nici măcar acei salvatori nu au venit echipaţi şi pregătiţi. Şi vorbim totuşi de un spital care ar fi trebuit să fie pregătit pentru acest tip de scenarii. De aici cu siguranţă se va extinde urmărirea penală pentru că, în opinia mea, acel raport de expertiză arată foarte clar că decesul a fost provocat prin detubarea sau prin lipsa de oxigen, pentru că pacienţii au fost scoşi de la acel flux de oxigen şi nu au mai fost conectaţi înapoi în secţia UPU„, a precizat avocatul.