După greva de avertisment, dascălii din România declanșează greva generală. Liderii sindicali au transmis deja cadrelor didactice să vină la școală, chiar dacă nu vor fi făcute ore. Astfel, va fi respectată legea. Așadar, nu vor fi puse lacătele în unitățile de învățământ, nu vor fi proteste, nu vor fi pichetate prefecturile, Ministerul Educației, Administrația Prezidențială sau Guvernul.
Practic, profesorii vor veni la școală, dar vor sta în cancelarie, nu vor intra la ore. Totuși, dacă vor exista părinți care-și vor trimite copiii la școală și vor fi cadre didactice care vor dori să parcurgă mai departe materia, o vor putea face.
De asemenea, au început să apară primele voci nemulțumite din sistem, pe tema grevei, teama că veniturile salariale vor fi înghețate pentru această perioadă.
Pe de altă parte, liderii sindicali susțin că greva ar putea dura chiar cinci săptămâni, deci anul școlar ar putea fi compromis. Cert e că urmează o perioadă „de foc”, ce presupune organizarea unor examene, respectiv încheierea mediilor.
Iată ce spun legiuitorii:
Art. 48.
În situaţia în care, după declararea grevei, jumătate din numărul salariaţilor care au hotărât declararea grevei renunţă la grevă, aceasta încetează.
Art. 53.
Pe durata grevei conducerea unităţii nu poate fi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea de către salariaţii aflaţi în grevă sau de organizatorii acesteia. Conducerea unităţii nu poate încadra salariaţi care să îl înlocuiască pe cei aflaţi în grevă.
Potrivit voinței majorității sindicale, cadrele didactice nu trebuie să susțină ore de curs, în semn de solidaritate. Copiii care vin la școală trebuie supravegheați. Totuși, rămâne de văzut cât de multă solidaritate vor manifesta cadrele didactice, având în vedere faptul că nu vor fi în stradă sau acasă, ci tot la școală.
În concluzie, de luni va fi grevă generală în școli, grădinițe și licee, iar în universități doar grevă de avertisment.
Iată comunicatul transmis de liderii sindicali Simion Hăncescu și Marius Nistor:
„ (…) Cu ocazia derulării grevei, se va ţine seama de următoarele REGULI:
1. în unitatea de învăţământ trebuie să fie prezenţi pe durata grevei toţi membrii de sindicat participanți la aceasta; în condică se va scrie „GREVĂ”; reamintim că, potrivit art. 234 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi”, iar conform art. 153 alin. (5) din Legea nr. 367/2022, greviștii sunt prezenți în incinta unității;
2. în situația în care, în perioada grevei, sunt prezenți în unitate copii/elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă;
3. cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul;
4. toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine, care ar putea deturna acţiunea;
5. personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului;
6. în fiecare unitate va funcţiona un comitet de grevă format din cel puțin 2 persoane, dintre care unul este, de regulă, liderul de sindicat din unitate, care va urmări corecta desfăşurare a acţiunii de protest; componența nominală a comitetului de grevă din unitate este stabilită de organizația sindicală teritorială afiliată federațiilor sindicale reprezentative, care au declanșat conflictul colectiv de muncă.
Precizăm că, potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 367/2022, membrii comitetului de grevă sunt desemnați de către organizatorii grevei, dintre angajații greviști. Comitetul de grevă funcționează pe toată durata grevei și participă la toate acțiunile administrative sau judiciare efectuate pentru rezolvarea conflictului colectiv de muncă.
În cazul unei acțiuni în instanță în vederea încetării grevei ca nelegală, atribuțiile în materie judiciară revin comitetelor de grevă de la nivelul federațiilor sindicale organizatoare ale grevei, nu celor de la nivelul organizațiilor sindicale afiliate sau de la nivelul instituțiilor și unităților de învățământ în care se desfășoară propriu-zis greva generală.
III. Acţiunea de protest trebuie puternic popularizată prin: ședințe cu membrii de sindicat, afişarea de materiale privind motivaţia acţiunii, timpul, locul şi modul de desfăşurare etc”.