Executivul are pe agendă ordonanțe de urgență pentru prelungirea valabilității licențelor de traseu și a programului de transport, în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între București și localitățile județului Ilfov, pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru prorogarea unor termene din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.
Guvernul mai discută și un proiect de hotărâre de suplimentarea numărului maxim de posturi ale Direcției Naționale Anticorupție, dar și pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal.
Alte proiecte înscrise pe ordinea de zi a ședinței se referă la ordonanța de urgență pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, dar și pentru prorogarea termenului prevăzut la art. III din Legea 91/2005 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Guvernul discută și proiectele de hotărâre privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.
Se mai află pe agendă proiectele de hotărâre privind utilizarea fondurilor alocate din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru decontarea cheltuielilor publice eligibile aferente operațiunilor de urgență întreprinse în scopul înlăturării pagubelor provocate de inundațiile din primăvara și vara anului 2014 și privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinația de locuință de serviciu și imobilelor cu destinația de locuință, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” pentru anul 2016.
Guvernul amână data soluţionării cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv
Guvernul va amâna, printr-o OUG care va fi adoptată în şedinţa de miercuri, termenul de 1 ianuarie până la care comisiile locale şi judeţene de fond funciar aveau obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate.
Potrivit agendei şedinţei de Guvern de miercuri, Executivul va proroga termenul de 1 ianuarie 2016 prevăzut în mai multe articole din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.
Astfel, Executivul va amâna termenul de 1 ianuarie 2016 până la care comisiile locale şi judeţene de fond funciar sau, după caz, comisia de fond funciar a municipiului Bucureşti aveau obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate. Terenurile puse la dispoziţia comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foştilor proprietari până la data de 1 ianuarie 2016 intrau, de drept, în Fondul naţional şi erau afectate valorificării punctelor acordate.
Punctele acordate prin decizia de compensare urmau a fi valorificate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional la licitaţia publică naţională, începând cu prima zi a anului viitor.
Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în aprilie 2013 pe această lege care prevede regulile pentru restituirea în natură a imobilelor, sau, în situaţia în care acest lucru nu mai este posibil, compensarea prin puncte.