Decizii importante pentru anumite categorii de pensionari. Anunţul vine de la Cotroceni. Cine este vizat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar şi a Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României.
Romania TV
21 iul. 2015, 10:57
Decizii importante pentru anumite categorii de pensionari. Anunţul vine de la Cotroceni. Cine este vizat

Pensiile funcţionarilor parlamentari şi ale personalului diplomatic vor reprezenta 80% din media veniturilor din ultimul an dinainte de pensionare. Condiţia este, însă, să aibă vechime în Parlament de 14 ani, respectiv 18 ani în Corpul Diplomatic şi consular al României.

„La împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 14 în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimii 12 luni înainte de data pensionării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz”, se arată în proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD.

De asemenea, angajaţii cu vechime mai mare de 14 ani ar urma să primească în plus 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar.

Proiectul de lege mai prevede că funcţionarii publici parlamentari şi asimilaţi acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale căror pensii au fost diminuate, precum şi cei pensionaţi după această dată, beneficiază de drepturile stabilite prin acest proiect legislativ.

 Pe 30 iunie, propunerea legislativă privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după ce, cu o zi înainte, fusese aprobată de Senat.

Proiectul de lege prevede acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular dacă îndeplinesc condițiile cumulative de pensionare — vârsta și stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum și vechime efectivă în diplomație de cel puțin 15 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională.

Potrivit raportului comisiei, membrii corpului diplomatic și consular al României cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE și personalul încadrat pe funcții de execuție se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate în administrația centrală a MAE, înainte de data pensionării.

De prevederile actului normativ beneficiază și membrii corpului diplomatic și consular, precum și personalul încadrat în funcții de execuție specifice cu o vechime de 12 — 15 ani. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală în MAE.

De asemenea, membrii corpului diplomatic și consular care îndeplinesc condițiile de vechime în MAE se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu chiar dacă la data pensionării au altă ocupație. În acest caz pensia se stabilește în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentând salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție avută la data încetării activității în administrația centrală a MAE, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute la data încetării activității.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Viața la bloc, cheltuieli la comun. Cine plătește, de fapt, pentru reparații
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul îți vrea banii. Închisoare dacă nu plătești. ANAF a dat ordin
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Incident neobișnuit în Piața Unirii: Stâlp de iluminat montat invers după ce a căzut pe tramvai
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva