INCENDIU COLECTIV. O comisie de experți medicali de la nivelul Ministerului Sănătății va merge în următoarele 7 zile în spitalele în care sunt internați răniți în urma incendiului din Colectiv și va evalua fiecare caz în parte pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicală
„Această comisie mixtă-medicală va analiza fiecare caz dintre pacienţii internaţi şi cei externaţi pentru a le stabili un program adecvat de recuperare. S-au stabilit spitalele în care se va asigura acest tratament de recuperare, ambulator sau, la nevoie, prin internare. Această comisie va analiza fiecare caz şi acolo unde va considera că, prin gravitatea leziunilor, prin complexitatea procedurilor de recuperare, există o recomandare pentru tratament în străinătate va face această recomandare”, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În situațiile în care există recomandare din partea specialiștilor, Ministerul Sănătății va aproba transferul în străinătate al pacienților cu arsuri aflați în îngrijirea spitalelor din România.
„În această dimineață am discutat care este orizontul de așteptare și avem niște borne de așteptare la trei luni, la 6 luni, la 12 și la 24 de luni”, a anunțat luni coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, psihologul Gabriel Diaconu.
În cazul transferului în străinătate, ”experiența medicală și judecata medicală vor prevala”.
„Dorința familiilor este suverană pentru noi. Pe de altă parte experiența medicală și judecata medicală vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie să înțelegeți că suntem racordați la standarde europene. Ceea ce putem să oferim și prin legislația românească și prin infrastructura românească vom oferi. Pe de altă parte, acolo unde considerăm și judecăm că este un beneficiu medical pentru pacient vom încuraja chestiunea aceasta (n.r. să fie dus în străinătate)”, a spus Diaconu.
El a precizat că din comisie fac parte ”autorități în domeniu”, iar aceștia vor trebui să se pună de acord pe fiecare dosar.
„Prin absurd, dacă toți pacienții ar trebui transferați și toți pacienții ar beneficia, toți pacienții vor fi transferați și toți pacienții vor beneficia. Pe de altă parte, situația la acest moment este una bună pentru mulți dintre ei. Ceea ce ne preocupă pe noi este că vine sezonul rece și avem un drum înainte și dorim pentru acești oameni să petreacă cât mai puțin timp prin circuitul birocratic și administrativ. Ne dorim să ajungă la noi în siguranță, ne dorim să tremure cât mai puțin pe drumuri și ne dorim să fie cât mai bine recuperați”, a afirmat acesta.
El a susținut că întâlnirea comisiei de luni de la sediul Ministerului Sănătății nu are nicio legătură cu infecțiile nosocomiale din spitale și declarațiile din presă din ultima perioadă.
„Discuția de aici (n.r. de la MS) este programată în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de presă din ultima vreme. Eu știu care este strategia pe care am scris-o în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de la Spitalul de Arși. (…) Chestiunea infecțiilor intraspitalicești nu are nicio legătură cu lotul Colectiv. Infecțiile nosocomiale există pe majoritatea secțiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arși. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de intervenție să discute despre infecțiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este să îi ajutăm pe acești oameni să atingă reabilitare și sănătate”, a declarat Gabriel Diaconu.
Acesta a arătat că mandatul grupului este limitat doar la pacienții din Colectiv și a menționat că vor fi acoperite costurile și pentru cei neasigurați.
„Prioritatea sunt pacienții care au fost răniți în Colectiv. (…) Mi-aș dori ca la un moment dat să existe un grup de intervenție în criză pentru toți pacienții din România. Pe de altă parte scopul și mandatul nostru sunt limitate la pacienții din Colectiv. (…) Mandatul meu și al colegilor mei este strict centrat pe pacienții Colectiv”, a spus Diaconu.
Tot prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, spitalele din străinătate care ingrijesc victimele incendiului din 30 octombrie au fost înștiințate despre intenția Ministerului Sănătății de a demara, în cursul anului 2016, un program de schimb de experiență între medicii români și cei străini care se ocupă de tratamentul pacienților cu arsuri.
Ministerul Sănătății a aprobat tratamentul în străinătate tuturor pacienților cu arsuri care au avut recomandarea experților străini și care au fost considerați transferabili de către aceștia.
Costurile acestor tratamente vor fi acoperite de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale.
INCENDIU COLECTIV. Comisia s-a întrunit la scurt timp după ce Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă după ce medicii au recunoscut că trei pacienţi au murit în urma infecţiilor cu bacterii din spitale.
Un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală a declarat, într-un interviu pentru tolo.ro, că cei mai mulţi dintre tinerii răniţi din clubul Colectiv „au fost omorâți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”.
„La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?! Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice”, a dezvăluit medicul de la Spitalul de Arşi, care are vechime de peste 17 ani în operaţii cu arşi.
Acelaşi medic a făcut mărturisiri revoltătoare. Potrivit acestuia, bolnavii sunt spălaţi într-o singură cadă.
„Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți. Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate, că au ajuns deja suprainfectați„, a declarat doctorul.
CITEŞTE ŞI INCENDIU COLECTIV. 31 de răniţi, internaţi în spitale, şase sunt în stare critică şi gravă
Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi a confirmat joi dezvăluirile medicului care doreşte să rămână anomin. „Am avut 27 de bolnavi internaţi, au decedat 6. Trei au murit din cauza infecţiilor„, a declarat joi Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi.
„Intotdeauna intr-o sectie ATI exista contaminare bacteriana si infectie. A doua etapa a pacientului mare ars este etapa infectioasa. Dacă în România exista un centru de arşi în care fiecare pacient avea propriul salon, asistenta, management, probabil rata de infectie era ceva mai mica. Asta nu inseamnă ca in marile spitale din lume nu se intampla asta. Infecţiile sunt raportate, nu am ascuns nimic„, a declarat Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi din Bucureşti.
„Infecțiile intraspitalicești din secția ATI sunt mult mai mari, deoarece arșii nu se mai pot apăra din punct de vedere imunitar. Acești pacienți au plămânii încărcați, nu i se ventilează bine, deci sunt predispuși la infecții intraspitalicești„, a completat directorul medical al Spitalului de Arşi.
Potrivit unui medic de la Spitalul de Arşi, toți răniții au fost spălați într-o singură cadă, existând posibilitatea ca germenii și microbii să fie transferați de la un pacient la altul. Directorul spitalului a confirmat şi acest fapt.
„Este o singură cadă pentru că nu există spaţii pentru 2 sau 10. Un salon pentru marii arşi ar trebui să aiba cada proprie. Faptul că noi avem 2 paturi in ATI de mare ars este o realizare pentru Romania, nu mai există în alte spitale„, a mai spus Niţescu.