Reprezentanții Guvernului, ai Casei Naționale de Pensii și Ministerului Muncii și al Solidarității Sociale au anunțat că pensionarii vor primi o adeverință care să arate cât va fi pensie pe care o vor primi de la 1 septembrie, după recalculare.
Data inițială anunțată pentru trimiterea deciziilior cu pensiile recalculate a fost finalul lunii mai, însă, termenul nu a fost respectat. Potrivit Newsweek, surse de la conducerea CNPP au transmis cp adevereințele cu noile pensii se vor da după 10 iulie.
Acum, o nou veste proastă apare pentru pensionari. Adeverințele cu pensiile recalculate vor ajunge abia după 15 august, cu doar două săptămâni înainte ca pensiile mărite să ajungă la beneficiari.
Nu se cunosc criteriile pe baza cărora se vor trimite adeverințele. Pensiile nu vor fi trimise în ordine alfabetică.
„Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a anunțat oficial instituția.
Mai mult, reprezentanții Casei de Pensii spun că dosarele de pensionare sunt verificate periodic de angajați, existând situații în care pensia recalculată a fost mai mică.
„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010).
Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare”, se arată în nota oficială.
Ce pensii scad și ce se întâmplă în acest caz
Pe fondul unor erori de calcul, pensiile românilor pot scădea sau crește. Discrepanțele au fost găsite chiar și anul trecut.
„În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat. În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor”, spune Casa de Pensii.
VPR x Număr puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = 81 de lei
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Citește și: Casa Națională de Pensii vine cu precizări importante pentru toți pensionarii! Ce trebuie să știe vârstnicii
Punctele de stabilitate