Declaraţia 216, numită şi „taxa pe lux”, nu se găseşte încă pe site-ul ANAF

Declarația 216, care trebuie completată de persoanele care dețin locuințe și automobile de lux (în cazul vehiculelor, aceasta trebuie depusă și de către companii), nu este încă disponibilă pe site-ul ANAF, deși au trecut aproximativ o lună și jumătate de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Filip Stan
27 aug. 2024, 09:46
Declaraţia 216, numită şi

Cu toate acestea, o broșură disponibilă pe portalul instituției menționează că „Formularul 216 este disponibil pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.”.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Finanțelor, formularul a fost finalizat abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF) și se află în prezent în faza de testare, urmând să fie publicat în curând. Ordinul corespunzător a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 iulie 2024.

Pentru a clarifica, acest impozit nu trebuie confundat cu impozitul pe proprietate, care se achită la Direcția de Impozite și Taxe locale. Impozitul pe lux, despre care discutăm aici, este gestionat de ANAF, fiind două impozite distincte.

Conform criteriilor stabilite de Guvern, un automobil de lux este considerat cel care depășește valoarea de 375.000 lei, echivalentul a 75.000 euro, dacă folosim un curs de schimb de 5 lei/euro pentru o mai bună înțelegere.

Astfel, impozitul pe lux este calculat astfel: pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul va fi de 75 de euro (375 lei), o sumă comparabilă cu costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (carburanți recomandabili pentru mașinile scumpe).

Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro. De exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta va ajunge la 375 euro.

Citeşte şi: Problemele legate de Sistemul Garanție-Returnare (SGR), reclamate de români direct pe WhatsApp. Ministrul Mediului se laudă cu un nou serviciu revoluționar

Impozitul se calculează pe baza valorii de achiziție.

În România, numeroși antreprenori achiziționează vehicule de lux prin intermediul firmelor. Aceasta este o practică frecventă și în rândul politicienilor, datorită avantajelor fiscale, precum deducerea TVA-ului, cheltuielilor cu carburanții, reparațiilor și amortizarea pe o perioadă de 4-6 ani. HotNews.ro a detaliat acest aspect în iunie.

Și companiile care au achiziționat astfel de vehicule vor fi obligate să plătească impozitul pe lux, introdus prin Legea 296/2023.

Conform informărilor ANAF din teritoriu, taxa pentru mașini trebuie achitată (iar formularul trebuie depus) până la data de 30 septembrie 2024.

În ceea ce privește imobilele, termenul limită pentru depunere și plată este 31 decembrie 2024, iar impozitul se aplică pentru proprietățile care au o valoare de peste 2,5 milioane lei.

Citeşte şi: Guvernul taie bonusurile din sistemul bugetar până la 31 decembrie 2024. De asemenea, nu vor mai fi organizate concursuri de ocupare a posturilor vacante din instituțiile publice

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Ceaiul pe care trebuie să-l bei dacă ai peste 40 de ani. Se consumă seara sau înainte de culcare, te scapă de nervozitate și stări de anxietate, nu are efecte secundare
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a spus Nadia Comăneci după ce Donald Trump a redevenit președintele Americii: „Liniște și pace”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Se lasă ger crunt în România. Temperaturile scad alarmant
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Raluca Pastramă rupe tăcerea: de când nu a mai dormit Pepe cu ea. Cum a reacționat el când l-a întrebat de ce nu mai împart același pat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Donald Trump așteaptă decizia judecătorului în procesul său de la New York
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9