Declaraţia 216, numită şi „taxa pe lux”, nu se găseşte încă pe site-ul ANAF

Declarația 216, care trebuie completată de persoanele care dețin locuințe și automobile de lux (în cazul vehiculelor, aceasta trebuie depusă și de către companii), nu este încă disponibilă pe site-ul ANAF, deși au trecut aproximativ o lună și jumătate de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
Filip Stan
27 aug. 2024, 09:46
Declaraţia 216, numită şi

Cu toate acestea, o broșură disponibilă pe portalul instituției menționează că „Formularul 216 este disponibil pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.”.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Finanțelor, formularul a fost finalizat abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF) și se află în prezent în faza de testare, urmând să fie publicat în curând. Ordinul corespunzător a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 iulie 2024.

Pentru a clarifica, acest impozit nu trebuie confundat cu impozitul pe proprietate, care se achită la Direcția de Impozite și Taxe locale. Impozitul pe lux, despre care discutăm aici, este gestionat de ANAF, fiind două impozite distincte.

Conform criteriilor stabilite de Guvern, un automobil de lux este considerat cel care depășește valoarea de 375.000 lei, echivalentul a 75.000 euro, dacă folosim un curs de schimb de 5 lei/euro pentru o mai bună înțelegere.

Astfel, impozitul pe lux este calculat astfel: pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul va fi de 75 de euro (375 lei), o sumă comparabilă cu costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (carburanți recomandabili pentru mașinile scumpe).

Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro. De exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta va ajunge la 375 euro.

Citeşte şi: Problemele legate de Sistemul Garanție-Returnare (SGR), reclamate de români direct pe WhatsApp. Ministrul Mediului se laudă cu un nou serviciu revoluționar

Impozitul se calculează pe baza valorii de achiziție.

În România, numeroși antreprenori achiziționează vehicule de lux prin intermediul firmelor. Aceasta este o practică frecventă și în rândul politicienilor, datorită avantajelor fiscale, precum deducerea TVA-ului, cheltuielilor cu carburanții, reparațiilor și amortizarea pe o perioadă de 4-6 ani. HotNews.ro a detaliat acest aspect în iunie.

Și companiile care au achiziționat astfel de vehicule vor fi obligate să plătească impozitul pe lux, introdus prin Legea 296/2023.

Conform informărilor ANAF din teritoriu, taxa pentru mașini trebuie achitată (iar formularul trebuie depus) până la data de 30 septembrie 2024.

În ceea ce privește imobilele, termenul limită pentru depunere și plată este 31 decembrie 2024, iar impozitul se aplică pentru proprietățile care au o valoare de peste 2,5 milioane lei.

Citeşte şi: Guvernul taie bonusurile din sistemul bugetar până la 31 decembrie 2024. De asemenea, nu vor mai fi organizate concursuri de ocupare a posturilor vacante din instituțiile publice

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni