Cu toate acestea, o broșură disponibilă pe portalul instituției menționează că „Formularul 216 este disponibil pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro.”.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Finanțelor, formularul a fost finalizat abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF) și se află în prezent în faza de testare, urmând să fie publicat în curând. Ordinul corespunzător a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 iulie 2024.
Pentru a clarifica, acest impozit nu trebuie confundat cu impozitul pe proprietate, care se achită la Direcția de Impozite și Taxe locale. Impozitul pe lux, despre care discutăm aici, este gestionat de ANAF, fiind două impozite distincte.
Conform criteriilor stabilite de Guvern, un automobil de lux este considerat cel care depășește valoarea de 375.000 lei, echivalentul a 75.000 euro, dacă folosim un curs de schimb de 5 lei/euro pentru o mai bună înțelegere.
Astfel, impozitul pe lux este calculat astfel: pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul va fi de 75 de euro (375 lei), o sumă comparabilă cu costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (carburanți recomandabili pentru mașinile scumpe).
Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro. De exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta va ajunge la 375 euro.
Impozitul se calculează pe baza valorii de achiziție.
În România, numeroși antreprenori achiziționează vehicule de lux prin intermediul firmelor. Aceasta este o practică frecventă și în rândul politicienilor, datorită avantajelor fiscale, precum deducerea TVA-ului, cheltuielilor cu carburanții, reparațiilor și amortizarea pe o perioadă de 4-6 ani. HotNews.ro a detaliat acest aspect în iunie.
Și companiile care au achiziționat astfel de vehicule vor fi obligate să plătească impozitul pe lux, introdus prin Legea 296/2023.
Conform informărilor ANAF din teritoriu, taxa pentru mașini trebuie achitată (iar formularul trebuie depus) până la data de 30 septembrie 2024.
În ceea ce privește imobilele, termenul limită pentru depunere și plată este 31 decembrie 2024, iar impozitul se aplică pentru proprietățile care au o valoare de peste 2,5 milioane lei.