Declarația ireală a premierului slovac Robert Fico, înainte de vizita la Kiev: ”Chiar credeți că există război acolo? Sper că nu vorbiți serios! Oamenii duc o viață normală”

Premierul slovac Robert Fico spune că în Kiev nu există niciun război și că ”oamenii duc o viață normală”, în timp ce Volodimir Zelenski face bilanțul victimelor atacurilor rusești.
Filip Stan
24 ian. 2024, 09:51
Declarația ireală a premierului slovac Robert Fico, înainte de vizita la Kiev: ”Chiar credeți că există război acolo? Sper că nu vorbiți serios! Oamenii duc o viață normală”

Premierul slovac Robert Fico spune că în Kiev nu există niciun război și că ”oamenii duc o viață normală”.

Citește și Preşedintele Ucrainei, întâlniri cu Iohannis şi Ciolacu. Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare României”/ Iohannis: „Vom deveni parteneri strategici” UPDATE

În timp ce Volodimir Zelenski face bilanțul victimelor atacurilor rusești, premierul slovac Robert Fico susţine că nu există niciun război la Kiev și că ”oamenii duc o viață normală”.

18 oameni au murit și 130 au fost răniți, în bombardamentele rusești din Kiev și Harkov, în ultimele două zile, spune președintele ucrainean. Bilanțul face parte din mesajul video transmis de acesta în fiecare seară, însă de la începerea invaziei.

Într-o singură noapte de atacuri au fost lovite peste 200 de clădiri din cele mai mari două orașe ale țării și 140 ar fi fost blocuri de apartamente, spune Zelenski.

În Harkov au căzut bombe și azi noapte. Însă premierul Slovaciei susține că oamenii duc o viață normală în Kiev și că războiul ar fi doar ”un conflict localizat”.

Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie şi a inversat cursul politicii externe a Slovaciei, oprind sprijinul militar pentru Ucraina, a vorbit la un briefing de presă susţinut în estul Slovaciei, potrivit Politico.eu.

El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, în oraşul ucrainean din vest Ujhorod.

”Glumiți, sper”

Un reporter l-a întrebat pe Fico dacă n-ar fi mai oportun ca el să se deplaseze la Kiev pentru a înţelege mai bine războiul dintre Ucraina şi Rusia, care se apropie de intrarea în cel de-al treilea an.

„Există un conflict, care este localizat”, a spus Fico.

„Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală”, a continuat Robert Fico.

El a adăugat că este mai practic să se întâlnească la Ujhorod, oraş care, a spus el, partea ucraineană l-a ales, după ce Fico a vrut să se întâlnească cu omologul ucrainean la graniţa comună a celor două ţări.

Fico a făcut declaraţii în trecut care arătau o poziţie pro-rusă. Mulţi alţi lideri străini au călătorit la Kiev – cu trenul din cauza pericolelor reprezentate de raidurile aeriene – pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina.

De la începutul războiului, la Kiev au sunat 967 de alerte aeriene, care au durat în total 1.133 de ore. Transportul urban este oprit în timpul acestor alerte, iar pasagerilor li se cere să se adăpostească.

Metroul şi alte zone subterane funcţionează ca adăposturi antiaeriene. Zgomotul raidurilor aeriene şi al alertelor s-a auzit la Kiev inclusiv marţi, iar oficialii au declarat că 20 de persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost rănite.

Cel puţin şase persoane au fost ucise în lovituri asupra altor oraşe.

În timp ce Fico a pus capăt ajutorului militar guvernamental acordat Ucrainei, el a permis continuarea livrărilor din partea producătorilor de arme şi muniţii din ţară. Şeful guvernului slovac a declarat că ajutorul militar prelungeşte războiul şi că sunt necesare compromisuri pentru pace – în ciuda argumentelor ucrainene şi occidentale potrivit cărora Ucraina ar cădea fără sprijinul militar occidental.

Citește și Zelenski, avertisment dur într-un interviu pentru The Economist: „Putin vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”

Fico a acceptat ca Ucraina să poată obţine finanţare din partea UE şi a aprobat condiţionat candidatura Ucrainei la aderarea la UE, dar a promis că va bloca candidatura acesteia la aderarea la NATO.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?