Este o declaraţie dată de Victor Ponta, în calitate de martor, în data de 18 septembrie 2017, intre orele 11.24 – 12.32, in fata procurorului DNA Alexandra Carmen Lancranjan, zisa “Veverita”.
În frangmentul prezentat de luju.ro, se poate observa că Victor Ponta vorbeşte despre modul autoritar în care Liviu Dragnea conduce PSD, dar si despre cum primarii si presedintii de consilii judetene discutau cu acesta despre alocarile de fonduri.
De asemenea, la cererea procuroarei Lancranjan, Victor Ponta ofera detalii si despre un moment tensionat care ar fi avut loc intre actualul ministru de Finante Eugen Teodorovici si Liviu Dragnea.
Pe de alta parte, atunci cand este intrebat despre intalnirile pe care le-a avut cu Liviu Dragnea in diverse locatii din Teleorman, Victor Ponta ii transmite procuroarei Lancranjan sa ceara mai multe informatii de la ofiterii SPP.
Pe de alta parte, observam ca procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan este preocupata nu doar de Liviu Dragnea, ci si de alti doi fosti lideri PSD. Este vorba despre Radu Mazare, fost primar al municipiului Constanta, si Nicusor Constantiescu, fostul presedinte al CJ Constanta.
„Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: In 2015, cine ocupa functia de ministru al Fondurilor Europene?
Victor Ponta: Initial domnul Eugen Teodorovici si ulterior domnul Marius Nica. Teodorovici a fost din 2012, cred.
Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: A existat vreo discutie contradictorie intre acestia si domnul Dragnea cu privire la utilizarea fondurilor europene de UAT sau societatea Tel Drum?
Victor Ponta: Imi amintesc ca a existat un conflict intre domnul Dragnea si domnul Teodorovici pe care eu a trebuit sa il mediez, in 2014 sau 2015, nu imi amintesc data. Domnul Dragnea l-a acuzat pe domnul Teodorovici de faptul ca a sesizat OLAF cu privire la proiecte cu finantare europeana accesate de CJ Teleorman si executate de firma Tel Drum, ca ar fi sesizat in mod neadevarat OLAF. Am avut o discutie in 3 pe aceasta dilema, in care domnul Teodorovici ar fi negat ca ar fi facut o asemenea sesizare, dar a precizat ca a dat raspunsuri la solicitarea OLAF/DLAF privind anumite contracte, ceea ce era obligatia sa legala.
Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: Ati asistat vreodata la discutii privind preluarea lucrarilor de catre societati apropiate de domnul Dragnea si de domnul Mazare in Teleorman si Constanta?
Victor Ponta: Nu, nu am asistat direct deoarece nu aveam relatii de prietenie si de incredere asa cum aveau ei si nu cred ca ar fi discutat asa ceva de fata cu mine.
Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: Cunoasteti de la terte persoane astfel de aspecte?
Victor Ponta: Am auzit discutii dar nimic in mod direct sau concret, la relatia de prietenie intre domnul Dragnea, domnul Mazare si domnul Nicusor Constantinescu care este de lunga durata”.
(…)
„Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: In partid se considera ca domnul Dragnea are ultimul cuvant in aceste propuneri?
Victor Ponta: Acum sigur ca da, este seful partidului si este o persoana autoritara. Teoretic se poate duce si un ministru in mod direct cu propunerea pentru ocuparea unei functii asimilate secretarilor de stat, legal poti sa mergi direct la Primul Ministru, procedura cu partidul este o procedura informala”
(…)
„Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: In ce priveste aceste distribuiri de sume, respectiv PNDL, avea vreun cuvant de spus domnul Dragnea in alocarile respective?
Victor Ponta: Cat a fost ministru cu siguranta era dreptul si obligatia sa de a lua decizii cu privire la alocarea fondurilor PNDL. Dupa ce nu a mai fost ministru domnul Dragnea mi-a propus-o pe doamna Shhaideh pentru a fi ministru si mai stiu ca atat presedintii de consilii judetene si primarii au discutat intotdeauna de PNDL cu domnul Dragnea sau cu cele doua persoane desemnate de domnul Dragnea, respectiv Sevil Shhaideh care care era secretar de stat si Mihai Busuioc.
Procuroarea Alexandra Carmen Lancranjan: In fotografiile prezentate este imobilul in care ati sustinut ca aveati intalnirile cu colegii din Teleorman?
Victor Ponta: Da, cred ca asa arata, cu siguranta in mod detaliat va pot pune la dispozitie ofiterii SPP detalii cu privire la loc”.
Fragmente din declaraţia lui Victor Ponta în calitate de martor în dosarul Tel Drum au apărut în presă după ce Liviu Dragnea a afirmat, duminică seară la România TV, că fostul premier s-ar fi aflat printre denunţătorii de la DNA în dosarul Tel Drum. „Turnătorii din dosare îi ştiu, doamnă. Şova, Ponta, Niţulescu şi mai sunt şi alţi câţiva. Nu vreau să îi fac vedete. O să discutăm despre asta”, a afirmat Dragnea.
În replică, fostul premier Victor Ponta a anunţat că va solicita DNA, printr-o cerere oficială, să i se comunice calitatea procesuală în dosarul în care liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, este anchetat şi i-a transmis acestuia că, în cazul în care îi aduce o copie a denunţului, îşi dă demisia din Parlament. Mai mult, Ponta i-a cerut lui Dragnea să îşi dea demisia din Parlament în cazul în care nu va putea dovedi că el este denunţătorul.
„Din respect pentru membrii şi alegătorii PSD, trebuie să lămurim definitiv acest lucru! Oamenii merită să ştie adevărul. Îi propun public să procedăm după cum urmează: el dacă aduce o copie după denunţul (pretins) al meu, în aceeaşi zi îmi dau demisia din Parlament şi nu voi mai face politică. Dacă, însă, îi aduc eu un document oficial care să ateste încă o dată că sunt un simplu martor (ca şi Teodorovici, Grindeanu etc) şi nu am depus niciodată vreun denunţ penal contra lui, atunci îşi dă el demisia din Parlament şi din PSD! Simplu şi clar – hai măi Dragnea Mincinosule, ai curaj?”, a scris Ponta luni pe Facebook.
Întrebat de jurnalişti dacă îşi va da demisia în cazul în care se va demonstra ca Victor Ponta a mers la DNA în calitate de martor, Dragnea a spus: „Mie nu-mi place să conversez nici cu turnătorii, nici cu şantajiştii. În al doilea rând, inclusiv astăzi, cererea pe care a ticluit-o la sfatul celor două prietene pe care le are în DNA este în fapt o plângere penală în care mă acuză de intimidarea martorilor. Trei – denunţul public făcut la Hotnews l-a văzut toată lumea şi îl poate reciti toată lumea. Patru – eu nu mă duc pe discuţia de formă, că nu scrie nicăieri ‘denunţ’ sau este vorba de conţinutul acelei declaraţii. Cinci – cu părere de rău spun, nu ştie în ce s-a băgat”, a declarat Dragnea, la Parlament.