Declarația unică 2021. Ministerul Finanţelor a anunţat că formularul 212 este acum precompletat cu datele contribuabilului de ANAF, acesta putând fi descărcat din Spaţiul Privat Virtual. Potrivit sursei citate, demersul face parte dintr-o serie de măsuri implementate în scopul consolidării şi eficientizării Spaţiului Privat Virtual.
În rubricile precompletate vor fi trecute veniturile realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2020, respectiv veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt trecute în funcție de datele declarate de contribuabil, cum ar fi existența unui contract de închiriere, derularea unei activități independente sau a unei activități agricole.
Formularul 212 poate fi descărcat şi transmis prin intermediul Spaţiului Privat Virtual. Este important de precizat că cei care nu au depus încă formularul 212 pentru anul 2020 vor primi, începând de vineri, declaraţia precompletată.
Contribuabilii vor fi notificați despre încărcarea formularului 212 în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când se primesc mesaje noi în portal. Documentul transmis are rol orientativ şi nu garantează nici corectitudinea sumelor, nici faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice.
Fiecare contribuabil are datoria de a verifica dacă datele sunt corecte din declaraţia precompletată. Sumele realizate și obligațiile fiscale trebuie verificate și completate de contribuabili în baza datelor efective, cunoscute de aceștia.
Citeşte şi Declaraţia unică 2021. S-a schimbat data de depunere a formularului
Pentru descărcarea declarației unice precompletate, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot în cadrul SPV, se pot găsi și informații despre veniturile anilor anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.
Este important de subliniat că fiecare contribuabil trebuie să verifice datele precompletate în declarație pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte.
Responsabilitatea finală privind sumele incluse în declarația unică aparține contribuabililor. În eventualitatea în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică rectificativă.
Termenul pentru depunerea declaraţiei unice şi plata taxelor este 25 mai, în loc de 15 martie, aşa cum a fost anul trecut.