DECLARAŢIA UNICĂ 2021. Românii care au redus în 2020 chiriile cu cel puţin 30% nu vor plăti impozit pe venitul respectiv. ANAF a confirmat că prevederea care stabilește că aceste venituri sunt neimpozabile și nu se trec în declarația unică se aplică, deși mecanismul principal cuprins în lege nu s-a putut pune în practică.
Citeşte şi Declaraţia unică 2021. Schimbările anunţate de ANAF. Cum arată noul formular
ANAF a confirmat miercuri, în sesiunea de întrebări și răspunsuri organizată pe pagina de Facebook a autorități, că veniturile din chiriile reduse în 2020 cu cel puțin 30%, pe fondul pandemiei, nu se impozitează.
„Veniturile din cedarea folosintei bunurilor neimpozabile in conditiile Legii 62/2020 nu se declara in formularul 212 – Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In ceea ce priveste completarea formularului in cazul contribuabililor care, in anul 2020, au realizat atat venituri impozabile cat si venituri neimpozabile, precizam ca, in venitul brut din cedarea folosintei bunurilor se cuprind numai veniturile impozabile”.
Reamintim că Parlamentul a adoptat Legea nr. 62/2020, care conținea, în principal, un al doilea mecanism pentru amânarea chiriilor în afară de cel dat de Guvern. Pe scurt, mecanismul prevedea că cei care nu-și pot plăti chiriile vor putea să ceară Fiscului să le achite în locul lor, urmând ca datoria la Fisc să fie acoperită până la finalul anului. Mecanismul nu a mai ajuns să se aplice, chiar cei de la Finanțe anunțând, câteva luni mai târziu, că acesta e inaplicabil, potrivit avocatnet.ro.
Pe lângă asta, aceeași Lege 62 mai prevede însă un lucru care s-a putut aplica în practică, așa cum a confirmat recent și Fiscul: cei care au redus pe perioada anului 2020 chiria din contract cu cel puțin 30% (raportat la valoarea aplicată în luna februarie 2020) nu sunt obligați să treacă respectivele venituri în declarația unică și să plătească impozit pentru acestea.
Atâta timp cât reducerea s-a făcut în condițiile Legii nr. 62/2020, locatorii nu trec respectivele venituri în declarația unică la veniturile din cedarea folosinței bunurilor și, prin urmare, nu plătesc pentru acestea impozit.
Termenul-limită pentru definitivarea situației fiscale pe 2020 și pentru plata impozitelor și eventualelor contribuții din declarația unică (D 212) este 25 mai. Tot până atunci trebuie făcută și estimarea veniturilor din chirii și alte tipuri de venituri acoperite de declarația unică care se obțin anul acesta – declarația pe 2021, mai exact.