DECLARAŢIA UNICĂ a veniturilor: Ce se întâmplă cu contribuţiile la pensie (CAS) şi sănătate (CASS), anunţ de la Finanţe

Declaraţia unică - Contribuţiile sociale aferente veniturilor obţinute din drepturi de autor se reţin la sursă de către plătitori, iar contribuabilii trebuire să depună o declaraţie unică la ANAF până la data de 15 iulie. Iată detaliile, aşa cum apar ele în proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat ieri de ministerul Finanţelor.
Filip Stan
09 mart. 2018, 11:21
DECLARAŢIA UNICĂ a veniturilor: Ce se întâmplă cu contribuţiile la pensie (CAS) şi sănătate (CASS), anunţ de la Finanţe

Cei care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, conform mecanismului pregătit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care a fost lansat joi în dezbatere publică.

Contribuţia la sănătate, eliminată pentru cei cu indemnizaţie de creştere a copilului şi pentru persoanele cu venit minim

Concret, declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.

Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform unui Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative.

Documentul, care include schimbările ce se vor face la declararea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale, a fost lansat joi în dezbatere publică pe site-ul MFP. 

Economica.net a prezentat detalii despre noua declaraţie:

Declaraţia unică – CAS

„Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuală aplică regula generală de stabilire a contribuției de asigurări sociale prin reținere la sursă de către plătitorul de venit, în situația în care venitul net anual estimat a se realiza din aceste activități este cel puțin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe țară ( plafonul de 22.800 lei in anul 2018). In acest caz, platitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină, să plătească contribuția de asigurări sociale și să depună declarația – formular 112”, scrie în document.

Contribuabilii trebuie să depună în acest sens “Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, în care îşi estimează veniturile nete din anul în curs.

Dacă ele sunt mai mari de 22.800 de lei pe an (echivalentul a 12 salarii minime lunare brute), sumă la care se ajunge după aplicarea cotei de cheltuieli forfetare de 40%, se plăteşte, prin reţinere la sursă, contribuţia de 25% aplicată la cel puţin 22.800 de lei. Dacă nu, plata este opţională.

Dacă veniturile estimate sunt sub acel prag, plătitorul nu reţine nimic, nu depune nimic, la fel şi contribuabilul.

Declaraţia unică de venit: Cum arată documentul care înlocuieşte Formularul 600. Cum se plătesc taxele şi impozitele

CASS

„Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reține la sursă, iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel puțin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, de la un singur plătitor de venit, acesta are obligația să calculeze, să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și să depună declarația – formular 112”, scrie în document.

Deci reţinerea se va face la sursă, şi se face doar dacă venitul estimat este peste pragul de 22.800 de lei. Cota de contribuţie este de 10% aplicată la acest nivel anual net (brut minus forfetarul de 40%) chiar dacă venitul este mai mare.

Dacă venitul estimat este mai mic de 22.800 de lei pe an, nu se reţine nimic şi nu se depune nimic. Dacă este mai mare, contribuabilul are obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenele descrise în capitolul anterior.

Atenţie, cine primeşte bani, dar mai puţin decât pragul de 22.800 de lei anual dar vrea să se asigure la sănătate, o poate face plătind contribuţia de 10% pe un venit echivalent cu şase salarii minime brute, dacă depune declaraţia în termenul legal. Dacă o depune mai tîrziu dar vrea să fie asigurat, plăteşte contribuţia de 10% dar la un venit cumulat de 12 salarii minime.

 

Vor plăti însă contribuţia la sănătate .şi persoanele care nu realizează venituri. “Persoanele fizice care nu realizează venituri datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară indiferent de data depunerii declarației unice”.

Dacă venitul estimat în declaraţie este peste prag dar în timpul anului venitul realizat este sub prag, se va plăti o contribuţie de 10% aplicată la o bază de calcul de şase salarii. Dacă venitul estimat este sub prag, dar cel realizat în final este peste prag, se va plăti contribuţia de 10% la o bază de 12 salarii minime.

Declaraţia unică se poate depune în acest an până la data de 15 iulie, iar de anii viitori până la data de 15 martie.

Dacă, ulterior, venitul realizat este mai mare decât cel estimat, dar peste prag, contribuabilii nu vor plăti în plus. Dacă este mai mic şi sub prag decât cel estimat, şi s-au plătit contribuţii, sumele nu se restituie. Dacă venitul realizat este mai mare decât cel estimat, şi peste prag, contribuabilul va plăti CAS pe diferenţă.

Autorităţile au estimat că circa un milion de contribuabili ar trebui să depună declaraţia unică.

Totodată, autoritățile vor ca, pentru anul 2018, să introducă bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede obligațiile. Concret, sumele datorate vor urma să scadă, atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuțiile sociale, cu:

  • 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
  • 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
  • 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.


DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre