DECLARAŢIA UNICĂ a veniturilor: Ce se întâmplă cu contribuţiile la pensie (CAS) şi sănătate (CASS), anunţ de la Finanţe

Declaraţia unică - Contribuţiile sociale aferente veniturilor obţinute din drepturi de autor se reţin la sursă de către plătitori, iar contribuabilii trebuire să depună o declaraţie unică la ANAF până la data de 15 iulie. Iată detaliile, aşa cum apar ele în proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat ieri de ministerul Finanţelor.
Filip Stan
09 mart. 2018, 11:21
DECLARAŢIA UNICĂ a veniturilor: Ce se întâmplă cu contribuţiile la pensie (CAS) şi sănătate (CASS), anunţ de la Finanţe

Cei care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, conform mecanismului pregătit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care a fost lansat joi în dezbatere publică.

Contribuţia la sănătate, eliminată pentru cei cu indemnizaţie de creştere a copilului şi pentru persoanele cu venit minim

Concret, declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.

Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform unui Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative.

Documentul, care include schimbările ce se vor face la declararea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale, a fost lansat joi în dezbatere publică pe site-ul MFP. 

Economica.net a prezentat detalii despre noua declaraţie:

Declaraţia unică – CAS

„Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuală aplică regula generală de stabilire a contribuției de asigurări sociale prin reținere la sursă de către plătitorul de venit, în situația în care venitul net anual estimat a se realiza din aceste activități este cel puțin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe țară ( plafonul de 22.800 lei in anul 2018). In acest caz, platitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină, să plătească contribuția de asigurări sociale și să depună declarația – formular 112”, scrie în document.

Contribuabilii trebuie să depună în acest sens “Declarația unica privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, în care îşi estimează veniturile nete din anul în curs.

Dacă ele sunt mai mari de 22.800 de lei pe an (echivalentul a 12 salarii minime lunare brute), sumă la care se ajunge după aplicarea cotei de cheltuieli forfetare de 40%, se plăteşte, prin reţinere la sursă, contribuţia de 25% aplicată la cel puţin 22.800 de lei. Dacă nu, plata este opţională.

Dacă veniturile estimate sunt sub acel prag, plătitorul nu reţine nimic, nu depune nimic, la fel şi contribuabilul.

Declaraţia unică de venit: Cum arată documentul care înlocuieşte Formularul 600. Cum se plătesc taxele şi impozitele

CASS

„Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reține la sursă, iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, este cel puțin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, de la un singur plătitor de venit, acesta are obligația să calculeze, să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și să depună declarația – formular 112”, scrie în document.

Deci reţinerea se va face la sursă, şi se face doar dacă venitul estimat este peste pragul de 22.800 de lei. Cota de contribuţie este de 10% aplicată la acest nivel anual net (brut minus forfetarul de 40%) chiar dacă venitul este mai mare.

Dacă venitul estimat este mai mic de 22.800 de lei pe an, nu se reţine nimic şi nu se depune nimic. Dacă este mai mare, contribuabilul are obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenele descrise în capitolul anterior.

Atenţie, cine primeşte bani, dar mai puţin decât pragul de 22.800 de lei anual dar vrea să se asigure la sănătate, o poate face plătind contribuţia de 10% pe un venit echivalent cu şase salarii minime brute, dacă depune declaraţia în termenul legal. Dacă o depune mai tîrziu dar vrea să fie asigurat, plăteşte contribuţia de 10% dar la un venit cumulat de 12 salarii minime.

 

Vor plăti însă contribuţia la sănătate .şi persoanele care nu realizează venituri. “Persoanele fizice care nu realizează venituri datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară indiferent de data depunerii declarației unice”.

Dacă venitul estimat în declaraţie este peste prag dar în timpul anului venitul realizat este sub prag, se va plăti o contribuţie de 10% aplicată la o bază de calcul de şase salarii. Dacă venitul estimat este sub prag, dar cel realizat în final este peste prag, se va plăti contribuţia de 10% la o bază de 12 salarii minime.

Declaraţia unică se poate depune în acest an până la data de 15 iulie, iar de anii viitori până la data de 15 martie.

Dacă, ulterior, venitul realizat este mai mare decât cel estimat, dar peste prag, contribuabilii nu vor plăti în plus. Dacă este mai mic şi sub prag decât cel estimat, şi s-au plătit contribuţii, sumele nu se restituie. Dacă venitul realizat este mai mare decât cel estimat, şi peste prag, contribuabilul va plăti CAS pe diferenţă.

Autorităţile au estimat că circa un milion de contribuabili ar trebui să depună declaraţia unică.

Totodată, autoritățile vor ca, pentru anul 2018, să introducă bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede obligațiile. Concret, sumele datorate vor urma să scadă, atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuțiile sociale, cu:

  • 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
  • 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
  • 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.


DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București