Declaraţia unică de venit 2024. Ai dividende, chirii, cripto sau faci videochat? De luni, rişti amenzi mari!

Până la 27 mai 2024 trebuie declarate veniturile din 2023 și trebuie plătite taxele aferente (impozit pe venit și, acolo unde este cazul, contribuțiile la pensii și/sau sănătate).
Filip Stan
25 mai 2024, 17:08
Declaraţia unică de venit 2024. Ai dividende, chirii, cripto sau faci videochat? De luni, rişti amenzi mari!
Declarația unică 2023 se găsește pe site-ul ANAF

Declaraţia unică de venit 2024. Persoanele fizice care au avut în 2023 venituri extrasalariale trebuie să depună Declarația Unică – Formular 212 până luni, 27 mai. 800.000 de români sunt în această situație, potrivit estimărilor ANAF.  Se apropie termenul limită pentru depunerea Declarației unice 2024 (Formular 212). Dacă ai venituri din activități independente, chirii, dobânzi bancare, dividende, criptomonede, meditații, videochat etc. află că luni – 27 mai este termenul limită atât pentru depunere cât și pentru plata impozitului pe venit și contribuțiilor (CAS și CASS).

Declarația (formularul inteligent) se găsește pe site-ul ANAF, iar după descărcare trebuie să o deschideți cu Adobe, nu direct din browser, altfel nu va putea fi completată. Se depune și fizic, pentru cine vrea să se deplaseze la ghișeu, dar soluția mai simplă este prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Ai avut venituri din închirieri în scop turistic folosind aplicații precum Airbnb în 2023? Ce trebuie să plătești până pe 27 mai

Declaraţia unică de venit 2024. Pentru plata CASS:

• 18.000 lei

• 36.000 lei

• 72.000 lei

Pentru plata CAS:

• 36.000 lei

• 72.000 lei

În concluzie:

Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei

Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei

Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei

(Evident, la ce este sub 6 salarii minime se plătește doar impozitul pe venit).

Impozitul pe venit rămâne același: 10%

Salariul minim care se ia în calcul pentru veniturile din 2024 este de 3.300 lei. Chiar dacă se mărește în acest an, va fi luată în considerare acea valoare. Au intervenit o serie de lucruri în privința plafoanelor, plăți pe care le veți face în 2025 până pe 25 mai.

Impozitul pe venit a rămas același: 10%.

În privința CASS, se va plăti 10% la venitul realizat sau la norma de venit și va fi plafonată la 60 de salarii minime.

Astfel, CASS se va calcula la o bază de calcul care nu poate fi mai mare de 60 de salarii la venitul net, respectiv norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată.

Declarația Unică 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună la ANAF

Așadar, plafonul este între 6 – 60 de salarii, adică între 19.800 – 198.000 lei.

Dacă baza de calcul realizată este mai mică decât 6 salarii minime, atunci PFA va datora o diferență de contributie CASS până la o bază de calcul de 6 salarii minime.

Sunt exceptate de la această diferență de CASS acele PFA care au venituri din:

• salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;

• chirii, dividende, dobanzi, bursa, crypto, alte surse pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară.

Ai venituri din rețele de socializare, vânzări online, meditații sau videochat? / Ce trebuie să știi în 2024: în ce condiții te înregistrezi ca PFA și care-i treaba cu TVA

Dacă nu ai cont pe Ghișeul.ro, atunci se recomandă transferul banilor în contul Trezoreriei de care aparții.

Adică nu există un cont unic în care plătește toată lumea. Prima dată trebuie să vezi de care Trezorerie aparții. Pentru asta este un link special de pe site-ul ANAF.

Următorul pas este identificarea contului în care vei face plata. Practic, este vorba despre un alt link de pe site-ul ANAF: o listă a conturilor IBAN

Acolo, în acea mare listă de IBAN-uri, trebuie să cauți contul 5504.

Iată un exexmplu de la Sectorul 1.

Mai este și posibilitatea să mergi fizic și să plătești direct la ghișeu, dacă ți se pare prea complicat să cauți contul în care trebuie să plătești taxele.

Declaraţia unică de venit 2024. Ce faci dacă nu ai bani să plătești
Dacă nu ai bani pentru că au intervenit diverse urgențe și ești un bun contribuabil, atunci există o soluție. Asta ca să eviți un eventual împrumut bancar, care te costă mai mult: atât dobânda ceva mai ridicată, precum și comisioanele aferente.

Există un credit fiscal pe care îl poți accesa. Nu este destinat doar firmelor, ci și persoanelor fizice. ANAF nu promovează această facilitate, deși este folositoare pentru cei aflați în dificultate. Este vorba despre eșalonarea la plată în formă simplificată.

Practic, trebuie să depui la ANAF un formular (D7), iar acele impozite și contribuții le vei returna în rate timp de maxim 12 luni (poți alege o perioadă mai scurtă, dacă vrei). Dobânda este de 0,02%/zi, adică 7,3% pe cele 12 luni: sub cele bancare de peste 8%.

ANAF ar trebui să vă soluționeze cererea în 5 zile lucrătoare.

Ca persoană fizică, trebuie ca suma pentru care ceri eșalonarea să nu fie mai mică de 500 lei. La firme, minimul este 5.000 de lei.

Pentru a beneficia de eşalonarea la plată trebuie, printre altele:

1. să depui o cerere la organul fiscal, la care se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;

2. să nu înregistrezi obligaţii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioară datei depunerii cererii şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală (atestatul va fi eliberat de ANAF în 5 zile de la depunerea cererii).

Ce riști dacă nu vrei să-ți declari veniturile și să nu plătești impozitele și contribuțiile
Amenda pentru nedepunerea Declarației unice o știe toată lumea: între 50 – 500 lei. Totuși, pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.

În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.

E adevărat, notificarea de conformare încă este prost implementată. Mulți contribuabili nu știu care sunt problemele pentru care au fost înștiințați de ANAF, notificările sunt abstracte, iar când se duc la sedii să întrebe, nu li se oferă un răspuns clar. Pentru mai multe detalii vezi: Cum își bate joc ANAF de mulți contribuabili cu notificările de conformare.

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, afirmă Grama.

Persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale pot datora pentru aceste venituri, în plus față de impozitul pe venit, și o contribuție plafonată de asigurări sociale de sănătate, dacă veniturile obținute depășesc anumite plafoane, de 6, 12 și 24 de salarii minime pe economie. Contribuția la sănătate reprezintă 10% din aceste plafoane și trebuie raportată prin declarația unică. Pentru anul 2023, salariul minim pe economie ce trebuie luat în calcul pentru stabilirea plafoanelor este de 3.000 de lei, iar pentru 2024, 3.300 lei.

Din 2024, persoanele fizice care obțin venituri extrasalariale nu mai au posibilitatea de a redirecționa, prin declarația unică, până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau acordarea de burse. Această opțiune rămâne valabilă doar pentru veniturile salariale.

Declarația se poate depune prin Spațiul Privat Virtual (SPV), de pe site-ul ANAF. Fiscul chiar recomandă ca Declaraţia Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Ilie Bolojan: Investirea Guvernului este o necesitate pentru stabilitatea României
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!