Persoanele fizice care obțin venituri independente, din investiții sau din chirii, printre altele, se pot înregistra în SPV fără să bată drumul până la o unitate a Fiscului, pentru a putea depune online declarația unică. Așa a anunțat miercuri Ministerul Finanțelor, precizând că persoanele fizice primesc scrisori personalizate cu un cod unic pentru validarea contului în aplicația SPV.
„Serviciul electronic SPV este furnizat gratuit de MFP, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele Fiscului. În acest sens, MFP a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case. Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile”, scrie în comunicatul ministerului.
Mai precis, în scrisoarea venită de la MFP este trecut un număr unic de document în partea din stânga-sus. Acel cod este folosit în formularul de înregistrare în SPV pentru validarea contului. În caz contrar, persoanele fizice ar fi nevoite să se deplaseze la o unitate a Fiscului pentru a le fi aprobat contul SPV sau ar putea obține aprobarea automată, fără deplasarea la Fisc, dacă au deja:
numărul unei decizii de impunere, ce a fost emisă începând cu anul 2013 (imprimat în partea de sus a documentului primit de la Fisc și precedat de textul „nr. înregistrare”);
numărul unei decizii referitoare la obligații de plată accesorii, ce a fost emisă începând cu anul 2013 (indicat în colțul stânga-sus pe documentul primit de la Fisc și precedat de textul „nr.”).
Declarația unică pentru persoanele fizice poate fi depusă online, prin intermediul SPV, începând de miercuri. Înregistrarea în SPV se poate face pe site-ul Fiscului, la adresa de aici.
Declarația unică a înlocuit șapte formulare fiscale folosite până de curând: 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605. Aceasta este folosită pentru taxarea veniturilor independente (inclusiv persoane fizice autorizate), din investiții (inclusiv dividende), din chirii, din pariuri sau din activități agricole.