Declarația unică ANAF. Potrivit unui act normativ lansat în dezbatere publică, începând din 2026 ANAF va trimite documentul unic precompletat cu datele privind veniturile realizate în 2025, impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. Noile modificări urmează să fie aprobate printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Conform actului normativ lansat în dezbatere publică, va dispărea obligația de a depune în anul curent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.
De asemenea, va dispărea și obligația depunerii în anul curent a documentului unic în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi.
În astfel de cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Citește și Cum afli cât ai de plătit la ANAF, dacă nu scrie în înştiinţare
Sunt schimbări și pentru românii care obțin venituri din chirii. Aceștia sunt obligați să înregistreze contractul încheiat între părţi, precum şi orice modificări apărute ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.
În cazul în care bunul este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau prin actul de modificare a acestuia, se desemnează proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație, potrivit Hotnews.ro.
De asemenea, românii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, pentru anul de realizare a venitului. Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la termenul legal de depunere.