Declaraţie de suveranitate: NATO poate desfăşura trupe ORIUNDE VREA GALERIE FOTO

Alianţa Nord-Atlantică poate să desfăşoare trupe oriunde vrea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVP Info, cu ocazia vizitei pe care o începe luni în Polonia, prima sa vizită în străinătate de la preluarea oficială a postului la 1 octombrie.
Filip Stan
06 oct. 2014, 09:26
Declaraţie de suveranitate: NATO poate desfăşura trupe ORIUNDE VREA GALERIE FOTO

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO şi-a intensificat în mod semnificativ activitatea la graniţele sale estice şi şi-a anunţat intenţia de crea o forţă de reacţie rapidă, de înaltă mobilitate, a cărei infrastructură este de aşteptat să fie desfăşurată în Europa de Est, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.

În acest context, Rusia a denunţat o creştere fără precedent a activităţii militare a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în Europa.‘Anul viitor, la o întâlnire ministerială, vom lua o decizie cu privire la crearea unei forţe de reacţie rapidă, dar chiar şi înaintea de a fi creată, NATO are şi aşa o armată puternică. O putem plasa oriunde dorim’, a subliniat Jens Stoltenberg, a cărui agendă la Varşovia este dominată de probleme legate de întărirea flancului estic al Alianţei şi dezvoltarea unei forţe de reacţie rapidă.

În acest sens, el se va întâlni cu preşedintele Bronislaw Komorowski, cu premierul Ewš Kopacz, cu miniştrii apărării şi afacerilor externe, urmând să se deplaseze la baza aeriană Lusk, unde staţionează soldaţi NATO, pe bază de rotaţie.

Citeşte şi NATO va avea o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari. Flancul estic, întărit în faţa Rusiei

‘Trebuie să ne adaptăm la noua situaţie, să elaborăm planuri şi să luăm decizii pentru a creşte capacitatea noastră’, a spus Stoltenberg, asigurând totodată Polonia şi celelalte ţări membre ale NATO că se pot simţi în siguranţă.

‘Ne aşteptăm că secretarul general Jens Stoltenberg, ca fost prim-ministru al Norvegiei, să fie conştient de ameninţarea cu care se confruntă Europa de Est’, a afirmat ministrul apărării polonez, Tomasz Siemoniak, vicepremier, potrivit Agerpres.

Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru

Vizita sa în Polonia, potrivit acestuia, subliniază faptul că ‘Estul este acum pentru NATO cel mai important lucru’.Varşovia speră să-i fie acordată o atenţie mai mare din partea conducerii NATO, mai ales în legătură cu faptul că viitorul summit al Alianţei din 2016 va avea loc în capitala Poloniei, conform experţilor locali.

În acelaşi timp, după cum a relatat agenţia baltică de presă Delfi (care acoperă toate cele trei republici de la Marea Baltică – Estonia, Letonia şi Lituania), eşaloane cu tancuri americane şi tehnică blindată au fost observate la 3 octombrie în centrul Rigăi şi la staţia de cale ferată din Jelgava.

Citeşte şi ARMATA RUSĂ e pregătită să INTERVINĂ în Ucraina. NATO trebuie să trimită TRUPE în Europa de Est

La 1 octombrie, o navă a sosit în portul Ventspils, aducând în Letonia cinci tancuri Abrams, 12 vehicule blindate pentru infanterie Bradley şi alte echipamente militare. Vineri, acestea urmau să ajungă la baza Adazi, unde erau planificate manevre comune între militari letoni şi paraşutişti ai Brigăzii 173 de infanterie a armatei SUA, ce staţionează permanent în Italia.

Tancurile şi vehiculele blindate sunt destinate să întărească efectivele forţelor speciale americane de aproximativ 600 de persoane, dislocate pe poligonul Adazi, situat la numai 200 de km de graniţa cu Federaţia Rusă.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'