Președinta Tanzaniei, Samia Hassan, în vârstă de 61 de ani, a făcut declarații extrem de controversate cu privire la fotbalistele echipei naționale, ale căror rezultate sunt o mândrie pentru cetățenii din zonă.
Oficialul a spus că în ciuda trofeelor câștigate, care fac cinste țării, fotbalistele nu au nicio șansă să se căsătorească din cauză că sunt prea „urâte” și au „sânii mici”. Samia Hassan a făcut aceste afirmații cu ocazia întâlnirii cu membrii echipei de tineret de fotbal masculin.
„Dacă le-am aduce aici şi le-am alinia, despre unele din ele, care au şi sânii mici, ai putea crede că sunt bărbaţi, nu femei”, a spus şefa statului. Hassan a mai adăugat că pentru unele jucătoare „la cum arată, căsătoria e doar un vis”.
Șefa organizației de femei a principalului partid de opoziţie și fosta membră a Parlamentului tanzanian, Cahterine Ruge, a reacționat extrem de revoltată la declarațiile președintei Samia Hassan.
„Comentariul făcut de preşedinta Suluhu Samia referitor la fotbaliste reprezintă o umilire la adresa tuturor femeilor”, a declarat Cahterine Ruge.
Samia Hassan este prima femeie din Tanzania care a devenit președinte în această țară. Ea l-a înlocuit, în luna martie, pe fostul preşedinte, John Magufuli, care a murit oficial de insuficienţă cardiacă, deşi fusese internat în stare gravă cu COVID-19, relatează Digi24.
Președintele Tanzaniei a decedat din cauza unor complicaţii cardiace, la un spital din Dar es Salaam. John Magufuli nu a mai fost văzut în public de peste două săptămâni şi au circulat zvonurl legate de starea sa precară de sănătate.
Politicienii din opoziţie anunţau la începutul acestei săptămâni că el s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19, dar această informaţie nu a fost confirmată. Vicepreşedintele Samia Sulhu Hassan a anunţat că vor fi 14 zile de doliu naţional, iar drapelele vor fi coborâte în bernă, potrivit The New York Times.
John Magufuli a devenit faimos când a trimis la testare pentru Covid cinci probe fără etichetă – de capră, ulei de motor, papaya, prepeliță și jackfruit – iar când patru s-au întors pozitive și unul „neconcludent”, a interzis trusele de testare și a cerut o investigație cu privire la originea și fabricarea lor. Ulterior, el a pus la îndoială și siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-covid și nu a permis utilizarea lor în Tanzania.
Președintele Tanzaniei nu este primul şef de stat care moare în pandemie. Anul trecut, preşedintele statului Burundi a murit de COVID-19, după ce anterior afirmase că „Dumnezeu a curățat coronavirusul de pe cerul din Burundi”.