Declaraţie unică 2022. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat modelele de completare a declarației unice pentru anul în curs.
Citeşte şi Declaraţia Unică 2022. Ce români depun formularul 212 şi care sunt amenzile
ANAF a publicat pe site-ul său cinci modalitățile de completare a declarației unice în diverse situații:
Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse în sistem real;
Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse la normă de venit;
Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută) ;
Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
Model de completare pentru persoane fără venituri care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Puteţi consulta toate modelele de completare AICI
De asemenea, ANAF a informat şi care sunt termenele pe care le au la dispoziţie firmele pentru depunerea declarațiile de impozit.
Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, (formular 101 – Declarație privind impozitul pe profit), dar şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.
Pentru contribuabilii ce intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin.(5) din Codul fiscal până la ziua de 25 a celei de-a şasea luni, inclusiv, de când se încheie anul fiscal modificat;
Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, termenul pentru depunerea declaraţiei aferente trimestrului IV (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest trimestru este de până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor;
Pentru plătitorii de impozit specific unor activităţi, termenul pentru depunerea declaraţiei pentru semestrului II (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest semestru este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.
Potrivit prevederile art. I alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020, nu intră sub incidența prevederilor acestui articol contribuabilii pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Națională a României, respectiv de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.