Jurnalistul american James Foley a fost decapitat de jihadiştii Statului Islamic ca represalii după raidurile aeriene ale SUA în Irak.
După apariţia înregistrării care a şocat o lume întreagă, Pentagonul şi Casa Albă au dezvăluit că forţele americane au lansat la începutul verii o operaţiune specială. Obiectivul – eliberarea unor ostatici americani, inclusiv James Foley, deţinuţi de membrii grupării jihadiste ultra-radicale. Misiunea a fost însă un eşec, deoarece ostaticii nu se aflau în locul identificat de serviciile de informaţii.
‘La începutul acestei veri, preşedintele Obama a dat undă verde pentru o operaţiune de salvare a unor cetăţeni americani răpiţi şi deţinuţi împotriva voinţei lor de Statul Islamic în Siria’, a explicat preşedinţia SUA într-un comunicat.
Această operaţiune nu a reuşit ‘pentru că ostaticii nu erau prezenţi’ în locul reperat de serviciile de informaţii americane, a adăugat Casa Albă.
Părinţii jurnalistului au povestit presei drama prin care trec.
„E greu să găsim consolare în acest moment, dar ştim măcar că Jimmy este acum liber”, a povestit tatăl jurnalistului ucis.
Ei s-au arătat îngroziţi de felul în care fiul lor a murit ca un martir pentru libertate. Ei spun că şi-a făcut meseria cu mult curaj, mai ales că a mai fost răpit o dată în Libia în 2011.
„Ne lipseşte curajul lui, dragostea lui, determinarea lui, râsul, zâmbetul lui. A adus atâta bucurie în această familie”, au povestit părinţii jurnalistului ucis.
Familia lui a fost informată de jihadişti printr-un mail cu o săptămână înainte că jurnalistul va fi ucis. Directorul site-ului pentru care a lucrat James Foley, americanul ucis, spune că au încercat să negocieze cu răpitorii, însă în zadar.
Preşedintele Obama a numit un gruparea teroristă Statul Islamic un „cancer”. El a promis găsirea vinovaţilor după ce jurnalistul a fost ucis ca replică la raidurile aeriene americane în Irak.
„Statul Islamic nu vorbeşte în numele niciunei religii. Nicio religie nu spune să omori oameni nevinovaţi”, a declarat preşedintele Statelor Unite.
Călăul ar fi un cetăţean britanic din Londra, identificat sub numele de „John”, o spune un fost ostatic. Potrivit acestuia, ucigaşul face parte dintr-o grupare jihadistă ce provine din Marea Britanie denumită „The Beatles”.
SUA au anunţat că vor trimite trupe suplimentare în Irak, aproximativ 300 de soldaţi pentru a proteja personalul diplomatic american.
Moartea brutală a lui James Foley riscă să nu fie şi ultima. Pe finalul înregistrării postate de jihadişti apare un al doilea prizonier, tot jurnalist american.