„Nu au facut corect ancheta epidemiologica. În prima faza nu are nevoie de analize, radiografii, de internari in spital. La un moment dat cineva spunea la tv ca ancheta epidemiologica a fost impiedicata de faptul ca copiii au ajuns tarziu la Bucuresti. Nu are nicio legatura. Ancheta se face indiferent de transportul la Bucuresti, nu are nicio legatura, ancheta trebuia sa porneasca instant la momentul la care s-a atins numărul critic de bolnavi. Nu are nevoie de nicio analiza medicul epidemiologic in prima faza. Acheta epidemiologica nu cauta obiecte pierdute, ci necunoscute. In acest moment nu stim care a fost sursa, poate a fost in lapte praf, poate a fost din fecale, dar nu avem de unde sa stim acest lucru, aici e problema”, a declarat Laurenţiu Beluşică, şef Secţie Chirurgie, Spitalul „Dimitrie Gerota”.
Medicul susţine chiar că până la descoperirea sursei îmbolnăvirii copiilor este vorba de o problemă naţională.
„Vorbim de o problemă de siguranţă naţională. Nu stim de la ce a pornit, acest lucru ar fi trebuit sa fie aflata atunci, daca exista. Este o problemă in prezent necunoscuta, nu stim unde poate sa conduca. Medicina nu e matematica. Nu stim daca de la 10 cazuri maine nu pot ajunge la 20, la 30. Sigur ca in ziua de azi e usor sa spui ca nu mai sunt cazuri noi si ca subiectul este inchis. Aici e problema ca nu stim, daca am sti ne-am culca linistiti, dar nu cunoastem care a fost focarul, poate ca avem noroc si focarul s-a autolimitat singur si atunci lucrurile vor merge spre normal. Daca nu e asa luni, vom avea alte internări. Eu personal nu m-as duce acum intr-o călătorie acolo, poate sa fie chiar un atac terorist, nu ai de unde sa stii ce e. Este o bombă cu ceas, stă şi aşteaptă. Poate ca, norocoul nostru ar fi ca focarul sa se fi stins, sa se fi autolimitat”, a mai spus şeful Secţie Chirurgie, Spitalul „Dimitrie Gerota”.
Vezi si> Dacian Cioloş ia în calcul schimbarea ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu (SURSE)
În spitalele din Argeș sunt internați 42 de copii cu forme ușoare și medii ale bolii diareice, niciun pacient cu complicații ale bolii nefiind transferat în ultimele șase zile la unități medicale din București, au anunțat miercuri reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
La Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 33 de copii, dintre care o treime s-au prezentat la unitatea medicală în ultimele 24 de ore. Alți cinci copii sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeș și unul la Spitalul Orășenesc Costești.
Conform aceleiași surse, ultimele analize arată că probele de lapte recoltate de la domiciliile unor copii bolnavi din Pitești și Ștefănești corespund standardelor în vigoare, iar probele de sterilitate recoltate de la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt sterile.
Situația de la Spitalul de Pediatrie din Pitești a fost analizată și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS), Victor Strâmbu.
„Domnul Victor Strâmbu, secretar de stat din MS, a venit astăzi la Spitalul de Pediatrie Pitești pentru a discuta personal cu medicii și a găsi împreună cele mai bune soluții pentru situația medicala cu care ne confruntăm.Vizita a urmărit ajutorarea spitalului si a personalului medical pentru a face față pe viitor unor astfel de situații de urgență. Prioritatea este de a asigura bune condiții de tratament pentru pacienții internați”, se arată în comunicatul DSP Argeș.
Șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internați la Spitalul „Marie Curie”, trei dintre aceștia în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă, iar patru la Nefrologie, prezentând o stare bună, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unității medicale, Denis Stănescu. Potrivit acesteia, cei trei copii internați la Terapie Intensivă sunt urmăriți îndeaproape și nu necesită ventilație mecanică.
La aceeași unitate medicală din București au murit, în ultimele două săptămâni, alți trei copii din Argeș care prezentau simptome asemănătoare.