Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că atacul aerian de sâmbătă împotriva unor ținte militare din Iran a fost „precis și puternic” și și-a „atins toate obiectivele”.
Aceasta a fost prima sa reacție publică referitoare la incident, oferită duminică, 27 octombrie, în cadrul unei ceremonii de comemorare ebraică a atacului Hamas de la 7 octombrie 2023 în sudul Israelului.
În discursul său, Netanyahu a subliniat că Israelul a reacționat ferm la provocările din partea Iranului.
„Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete balistice, iar acest atac a eșuat”, a afirmat el, referindu-se la un atac cu rachetă iranian care a avut loc pe 1 octombrie, când majoritatea rachetelor au fost interceptate de apărarea antirachetă israeliană.
„Noi am promis atunci că vom reacționa cu forță, iar sâmbătă în zori ne-am ținut promisiunea”, a continuat el.
Netanyahu a detaliat că „Forțele Aeriene au atacat Iranul și au lovit capacitățile de apărare ale Iranului și de producție a rachetelor care ne vizează”, concluzionând că măsurile luate de Israel sunt parte a angajamentului său de a proteja țara de amenințările externe.
Pe de altă parte, reacția oficială a Iranului nu a întârziat să apară. Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a avertizat că Iranul „nu va ezita să reacționeze în mod decisiv și proporțional împotriva oricărei încălcări a integrității sale teritoriale și securității sale, la momentul oportun”. Această declarație subliniază intensificarea tensiunilor dintre cele două națiuni și temerile unei escaladări militare suplimentare în regiune.
Atacurile israeliene au vizat instalații de producție de rachete, iar Iranul a raportat „pagube limitate” și patru militari uciși în urma raidurilor. În urma acestor evenimente, Israelul a amenințat că va face Iranul să „plătească un preț mare” dacă va riposta, într-un context internațional care îndeamnă la reținere pentru a evita o escaladare majoră a conflictului.
Președintele american Joe Biden, cel mai apropiat aliat al Israelului, a comentat situația, exprimându-și speranța că „e sfârșitul” escaladării violențelor. Raidurile israeliene au fost caracterizate drept o reacție la atacul cu rachetă al Iranului din 1 octombrie, parte a unui context mai larg de conflicte în care Israelul se confruntă cu grupări islamiste susținute de Teheran, cum ar fi Hamasul din Fâșia Gaza și Hezbollahul din Liban.