Salarii mici încasate de profesori în aceste zile din cauza grevei. „Sunt dezamăgită peste măsură. Cred că suntem printre cele mai sărace categorii de salariații din această țară. Aș vrea să le dau salariul meu celor care au putere de decizie și să văd ce ar face cu el. Predau la o școală cu pretenții din Pitești, una ai cărei elevi merg la olimpiade sau la concursuri naționale, dar și unde nivelul financiar al părinților este unul ridicat. Salariul meu cred că ar acoperi două perechi de încălțăminte pentru un elev al meu care are părinții cu venituri mari. Cam asta este comparația”.
Marcel Ciolacu promite că le face dreptate profesorilor: „Nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Cei care muncesc din greu trebuie să câștige mai mult”
Iar profesorii debutanți și îngrijitoarele au simțit și mai mult tăierea de salariu. Un cadru didactic cu jumătate de normă, care lucrează într-o școală din mediul rural, a încasat în luna aprilie 1.336 de lei, iar pentru mai, va primi 890 de lei. Profesorul spune că pentru a se descurca, are un al doilea loc de muncă în mediul privat.
În plus, de la 2.000 de lei, o îngrijitoare povestește că a ajuns să ia cu 800 de lei mai puțin. Liderii de sindicat sunt revoltați.
„Sărăcia cuprinde România! Sărăcia sufocă România. Vă dați seama ce simt colegii mei? Nu doar că majorarea care va intra, teoretic, de luna viitoare nu acoperă această pierdere, dar va trebui să lucrăm vreo două luni ca să acoperim”, a povestit Adrian Voica, liderul Sindicatelor din învățământ din județul Argeș.
Ligia Deca, despre salarii recuperate: Am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală. 14 ore pe zi nu este o durată rezonabilă
veste bună este că profesorii ar putea recupera aceste salarii chiar cu procentul mărit în ultima ordonanţă. Ministrul propus la Educaţie, Ligia Deca, a anunţat că a lăsat la latitudinea şcolilor posibilitatea unor recuperări materiei pierdute din cauza grevei din educaţie, pe parcursul ultimelor zile de şcoală. Ea a menţionat că 14 ore pe zi, cum s-ar întâmpla o unitate de învăţământ din Capitală, nu reprezintă o durată rezonabilă şi a a cerut celor care ştiu despre astfel de situaţii să le semnaleze la Ministerul Educaţiei.
Ligia Deca dă asigurări că directorul va avea cel mai mare salariu din școală: „Evităm situația în care un profesor cu vechime să aibă mai mult”
Ligia Deca a fost întrebată miercuri, la finalul audierilor de la Parlament, cum se pot recupera trei săptămâni când nu s-a făcut şcoală din cauza grevei în două zile. “Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ, în funcţie de infrastructură, situaţie, câţi profesori au fost în situaţie de protest, în funcţie de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de şcoală. Ele variază. Pentru unele şcoli, ultima zi de şcoală este 16 iunie, pentru alte şcoli, de exemplu, toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unităţile de învăţământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii şcolilor, în aşa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte să păstrăm un nivel decent al duratei procesului. Verificarea procesului de recuperare se face de către conducerile şcolilor şi de către inspectoratele şcolare”, a afirmat Deca.
Salarii recuperate „pe repede înainte”
Ea a fost întrebată despre o situaţie de la o şcoală din Bucureşti, unde au loc 14 ore de cursuri pe zi, ora de curs fiind de 25 de minute, iar pauza de cinci minute.
“Dacă există astfel de situaţii, ele ar fi trebuit să fie aprobate de către Consiliul de Administraţie, însă în mod sigur 14 ore pe zi, aşa cum povestiţi, pentru aceeaşi clasă sau pentru acelaşi elev, nu este o durată rezonabilă. Dacă există astfel de cazuri, aşteptăm semnalări din partea celor care le cunosc la Ministerul Educaţiei”, a transmis Ligia Deca.