OMV riscă să piardă licenţa de exploatare. Proiectul de extindere a concesiunii s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, însă între timp a fost scos. Acordul de concesiune a fost încheiat pe 30 de ani, începând din 1997, și avea inițial 18 perimetre de explorare, dar pentru că nu a găsit resurse, OMV Petrom a păstrat doar 29% din suprafața concesionată inițial.
Întrebat ce s-a întâmplat cu actul normativ, purtătorul de cuvânt al Guvernului – Dan Cărbunaru a spus: „E o inițiativă care a ajuns prin intermediul ANRM pe masa Executivului și care nu are la acest moment o decizie. Nu a fost aprobată. Nu s-a discutat. Decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut”.
Petrom (SNP) a anunţat luni seara la Bursa de Valori Bucureşti că va plăti taxa pe solidaritate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, informează Ziarul Financiar. Iniţial autorităţile calculaseră o taxă de circa 5 mld. lei, însă ulterior, după intervenţiile preşedintelui României, taxa a fost diminuată semnificativ.
Mai jos anunţul oficial al Petrom: „La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuţia de solidaritate. Pentru companiile care produc şi rafinează ţiţei, legea introduce obligaţia de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de ţiţei prelucrată în 2022 şi 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuţie de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârşitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, în Situaţia veniturilor şi cheltuielilor ca linie separată după linia
Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursă, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze, acestea reprezentând doar partea companiei. OMV Petrom deţine în acest moment 50% din acţiuni, dar este operatorul investiţiei, cealaltă parte fiind deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.
Practic, cu aceste estimări, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, România având o cerere internă de gaze de circa 12 mld. metri cubi. La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro.
„În ceea ce priveşte pilonul strategic Dezvoltarea regională a gazelor naturale, suntem la doar câteva luni distanţă de decizia finală de investiţie pentru proiectul nostru emblematic Neptun Deep, planificată pentru jumătatea anului, lucrările de dezvoltare fiind planificate să înceapă în 2024 şi primele gaze naturale extrase în 2027“, spune Christina Verchere într-un alt raport al grupui, cel pentru anul trecut, publicat în martie.
Iniţial, rezerva de gaze naturale fusese estimată la circa 42-84 de miliarde de metri cubi, acestea fiind rezultatele aduse de primele sonde de explorare. Între timp, estimările au devenit mult mai optimiste, lucru confirmat recent şi de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, într-un interviu publicat în noua ediţie a anuarului ZF Energie.
„În primul rând – primele gaze vor fi extrase începând din toamna anului 2026. În al doilea rând – aşa cum arată volumul rezervat de cele două companii pe conductă, producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportaţi orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în reţeaua naţională de transport, scrie ZF