Dezastru după războiul comercial provocat de Trump: Pierderi de aproape 5 trilioane de dolari pe Bursă

Bursele europene au închis vineri în scădere cu circa 5%, după ce China a impus tarife vamale de retorsiune împotriva SUA. Şi preţurile petrolului au luat-o razna după valul de taxe impuse reciproc în întreaga lume.
Filip Stan
04 apr. 2025, 21:31
Dezastru după războiul comercial provocat de Trump: Pierderi de aproape 5 trilioane de dolari pe Bursă

Donald Trump a declanşat un tsunami economic în întreaga lume. Pieţele bursiere europene au închis vineri cu pierderi semnificative, de aproximativ 5%, investitorii fiind în continuare afectaţi de amploarea tarifelor vamale impuse de SUA în această săptămână şi de tarifele de retorsiune anunţate de China, transmite CNBC.

Trilioane de dolari s-au evaporat de pe piețele mondiale de miercuri, când Trump a anunțat o serie de taxe vamale ce au perturbat comerțul internațional. China, vizată de un tarif de 54% la exporturile către SUA, a anunțat că va răspunde cu o taxă suplimentară de 34% pe produsele americane, începând de săptămâna viitoare. Cu puțin timp înainte de deschiderea piețelor din SUA, Trump a declarat că „China a jucat greșit, a intrat în panică”, reafirmând că politicile sale „nu se vor schimba niciodată”.

Trump este încrezător în politica tarifelor: ”Cred că merge foarte bine. Economia va crește. Va fi minunat!”. Bursele s-au prăbușit, 2 miliarde de dolari s-au evaporat

Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în scădere cu 5%, marcând cea mai mare pierdere săptămânală din acest an, cu un recul de 8,3% faţă de săptămâna anterioară.

Sectorul bancar a pierdut 8,5%, după o scădere de 5,53% înregistrată joi. Băncile sunt considerate vulnerabile în faţa unei încetiniri economice sau a unei recesiuni, posibilităţi tot mai probabile atât pentru economia SUA, cât şi pentru cea globală. Strategii de la Bank of America au declarat vineri că sectorul bancar este ”printre cele mai puţin pregătite pentru turbulenţele macroeconomice globale”.

China, vizată de tarife vamale cumulate de 54% din partea SUA, a anunţat vineri că va răspunde cu un tarif de 34% aplicat tuturor bunurilor importate din SUA, începând cu data de 10 aprilie.

În replică, preşedintele american Donald Trump a declarat pe Truth Social: ”CHINA A JUCAT GREŞIT, AU INTRAT ÎN PANICĂ – ESTE SINGURUL LUCRU PE CARE NU ŞI-L POT PERMITE!”

Indicele Stoxx 600 pierduse deja 2,57% joi, în contextul temerilor legate de un posibil război comercial global şi riscul tot mai real al unei recesiuni în SUA.

Printre cele mai afectate sectoare s-a numărat cel al retailului de lux, indicele Stoxx Luxury 10 înregistrând o scădere de 5,2%, consemnând cea mai proastă sesiune din ultimii patru ani. Acţiunile giganţilor din transportul maritim Maersk şi Hapag-Lloyd, indicatori ai sănătăţii economiei globale, au scăzut cu peste 9%.

Tarifele impuse de SUA afectează în special economiile emergente din Asia, dependente de exporturi, în special de textile şi bunuri de consum. Noile tarife de 25% aplicate vehiculelor importate în SUA au intrat şi ele în vigoare în această săptămână, alături de cele pentru oţel şi aluminiu.

Euro s-a apreciat puternic faţă de dolarul american în urma acestor evenimente, atingând un maxim al ultimelor şase luni, deşi a încheiat vineri în stagnare.

Economiştii încă evaluează amploarea impactului, care va depinde de durata aplicării acestor tarife şi de reacţia altor state.

Uniunea Europeană a anunţat joi că pregăteşte măsuri de retorsiune împotriva SUA dacă negocierile vor eşua.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat companiile franceze să amâne investiţiile planificate în SUA, iar ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Trump ”va ceda sub presiune” dacă Europa va acţiona unitar.

UE a fost vizată de tarife de 20%, Regatul Unit de 10%, Norvegia de 15%, iar Elveţia de 31%.

Analiştii de la Goldman Sachs au revizuit în scădere prognoza de creştere economică a Regatului Unit de la 0,8% la 0,7%, din cauza tarifelor mai mari decât se anticipa. Banca a redus şi estimările de creştere pentru Elveţia, Suedia şi Norvegia.

Deşi iniţial Casa Albă a susţinut că tarifele globale nu sunt o tactică de negociere, Trump a declarat acum că este deschis la un acord comercial.

Piaţa bursieră americană a fost chiar mai afectată: joi a fost cea mai proastă zi din 2020 încoace pentru toţi cei trei indici majori. Dow Jones şi S&P 500 au scăzut cu aproximativ 4%, iar indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a pierdut aproape 6%.

Pieţele din Asia-Pacific au scăzut şi ele vineri, bursa japoneză fiind printre cele mai afectate. În SUA, declinul a continuat: Dow Jones a deschis în scădere cu 1.024 de puncte, echivalentul a 2,5%.

La închiderea provizorie, indicele Stoxx 600 a scăzut cu 5%, FTSE 100 al Marii Britanii a pierdut aproape 5%, DAX al Germaniei a scăzut cu 4,7%, iar CAC 40 al Franţei cu 4,3%.

Preţurile petrolului s-au prăbuşit vineri cu aproape 8% după tarifele de retorsiune anunţate de China împotriva SUA

Preţurile petrolului s-au prăbuşit vineri cu aproape 8%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, pe fondul escaladării grave a războiului comercial global, după ce China a anunţat tarife suplimentare de 34% asupra tuturor bunurilor importate din SUA, începând cu 10 aprilie, transmite Reuters.

Această reacţie vine în contextul în care administraţia Trump a ridicat barierele tarifare la cel mai ridicat nivel din ultimul secol, determinând statele din întreaga lume să pregătească măsuri de retorsiune, ceea ce a dus la o prăbuşire a pieţelor financiare globale şi la temeri crescânde privind o recesiune mondială.

Citește și: Donald Trump declară război comercial pinguinilor. Președintele american a impus o taxă de 10% unor insule pe care locuiesc numai pinguini: „Nicăieri pe Pământ nu mai este sigur”

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 5,55 dolari (7,9%), până la 64,59 dolari/baril, în timp ce preţul petrolului WTI (West Texas Intermediate), de referinţă pe piaţa americană, a pierdut 5,87 dolari (8,8%), ajungând la 61,04 dolari/baril. În timpul sesiunii, ambele au atins minime de 64,15 dolari şi respectiv 60,81 dolari/baril, cele mai reduse niveluri din 2021.

Ambii indicatori de referinţă se îndreaptă spre cele mai mari pierderi săptămânale (în procente) din ultimii doi ani.

”Testul real va fi dacă aceste tarife reciproce vor persista şi vor lovi cererea globală de petrol – ceea ce pieţele par acum să anticipeze – sau dacă este doar o tactică de negociere de tip fum şi oglinzi din partea echipei Trump. Un lucru e sigur: incertitudinea va continua să apese asupra preţurilor petrolului în următoarele sesiuni,” a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior la BOK Financial.

JP Morgan a majorat la 60% probabilitatea ca economia globală să intre în recesiune până la finalul anului, de la 40% anterior.

Presiunea asupra preţurilor a fost amplificată de decizia OPEC+ de a accelera planurile de creştere a producţiei. Organizaţia a anunţat că va aduce pe piaţă 411.000 barili/zi în mai, comparativ cu planul anterior de 135.000 barili/zi.

O veste negativă suplimentară a venit vineri de la Consorţiul de Conducte din Marea Caspică (CPC), care a anunţat că un tribunal rus a decis nesuspendarea activităţii terminalului de export de la Marea Neagră, evitând astfel o posibilă scădere a producţiei din Kazahstan şi a livrărilor prin CPC.

Importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife impuse de Trump, însă politicile sale riscă să alimenteze inflaţia, să încetinească creşterea economică şi să intensifice disputele comerciale, aspecte care trag în jos preţul petrolului.

Goldman Sachs a redus ţintele sale de preţ pentru decembrie 2025 pentru Brent şi WTI cu 5 dolari, la 66 şi 62 dolari/baril, respectiv.

”Riscurile pentru prognoza noastră redusă a preţului petrolului sunt orientate în jos, în special pentru 2026, pe fondul riscurilor crescânde de recesiune şi, într-o măsură mai mică, al creşterii ofertei OPEC+,” a spus Daan Struyven, şeful diviziei de cercetare petrolieră la Goldman Sachs.

HSBC a redus şi ea estimarea privind creşterea cererii globale de petrol pentru 2025 de la 1 milion barili/zi la 0,9 milioane, invocând atât tarifele, cât şi decizia OPEC+.

 

Musk, Bezos şi Zuckerberg au pierdut zeci de miliarde de dolari după anunţarea tarifelor

Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut în total 208 de miliarde de dolari după anunţul făcut miercuri de Donald Trump, anunţă Sky News. Printre cei afectaţi sunt miliardarii americani, inclusiv apropiatul lui Trump, Elon Musk.

Proprietarul Tesla a pierdut de miercuri până joi 11 miliarde de dolari, deoarece acţiunile companiei auto au scăzut cu 5,5%, potrivit Bloomberg. În total, CEO-ul Tesla a pierdut 110 miliarde de dolari în acest an, mai arată statisticile.

Mark Zuckerberg de la Meta şi Jeff Bezos de la Amazon au suferit şi ei pierderi uriaşe după instituirea tarifelor. Acţiunile Amazon au scăzut joi cu 9%, costându-l pe fondatorul gigantului tehnologic 15,9 miliarde de dolari. Fondatorul Meta a pierdut 17,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din averea sa.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns