Deficienţa de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer

Recomandarea medicilor nutriționiști de a consuma cinci porții de legume pe zi poate avea efecte pozitive și pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu publicat vineri. O echipă de oameni de știință chinezi au descoperit că persoanele care prezintă un deficit de vitamina A sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune, informează Medical Express și The Telegraph.
Alina Costache
27 ian. 2017, 16:51
Deficienţa de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer

Cercetătorii au monitorizat 330 de vârstnici din Chongqing, China, și au descoperit că cei cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de demență.

Oamenii de știință au observat că 75% dintre subiecții cu o carență ușoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a funcțiilor cognitive în comparație cu cei care înregistrau niveluri normale de vitamina A (47% dintre persoanele incluse în studiu).

Vitamina A se găsește în mod natural în fructe și legume precum morcovi, broccoli, pere și avocado. De asemenea, aceasta este prezentă și în alimente de origine animală, precum pește sau ficat.

Studiul a descoperit totodată că șoarecii testați care aveau niveluri scăzute de vitamina A încă de la naștere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanță lipicioasă ce se acumulează în creierele pacienților diagnosticați cu Alzheimer și care perturbă comunicarea între neuroni.

”Studiul nostru arată în mod clar că o deficiență marginală de vitamina A, (manifestată — n.r.) chiar și precoce, în timpul sarcinii, are urmări negative asupra dezvoltării creierului și un efect de durată ce poate facilita (apariția — n.r.) bolii Alzheimer mai târziu în viață”, a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie și membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universității British Columbia.

Oamenii de știință au descoperit că șoarecii care aveau o carență ușoară de vitamina A au avut la vârsta adultă rezultate slabe la testele de învățare și memorie. Același efect a fost observat și în cazul exemplarelor care au fost private de vitamina A în perioada intrauterină însă au primit o dietă normală după naștere. Acest lucru nu a fost însă valabil și în cazul rozătoarelor care au primit suficientă vitamina A în perioada intrauterină, însă au fost private de acest nutrient după naștere. Acest lucru semnifică faptul că răul fusese deja făcut în perioada fetală, după cum susțin cercetătorii.

Totuși, dr. Song avertizează cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative în special pentru femeile gravide.

Studiul publicat vineri în jurnalul ”Acta Neuropathologica” concluzionează că o alimentație sănătoasă și echilibrată reprezintă cel mai bun mod prin care se pot asigura nivelurile optime ale acestui nutrient astfel încât boala Alzheimer să fie ținută la distanță.

Citeşte şi Vitamina D împiedică dezvoltarea celulelor canceroase

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte