Vitamina K are funcția de coagulare a sângelui, proces important în organism deoarece previne închegarea. De asemenea, vitamina K produce o proteină care are și ea un rol în procesul de coagulare. Această proteină este și ea două subcategorii: vitamina K1 și vitamina K2.
Vitamina K1 este găsită de obicei în legumele verzi (spanac și varză), în timp ce vitamina K2 este produsă de organism. Dar lipsa acestora este vizibilă, crescând riscul de apariție a diferitelor boli, mai ales în rândul adulților.
Problemele de sănătate pe care deficiența de vitamina K le poate provoca când lipsește din organism sunt următoarele:
Afecțiuni cardiovasculare
Vitamina K2, care este produsă natural de organism, este direct legată de calcifierea arterelor. Iar lipsa acestei substanțe nutritive vitale din organism duce la creșterea riscului de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducând la artere inelastice și rigide. În plus, calciul nu este absorbit de oase, ducând la slăbirea lor. Cercetările au arătat că există o legătură activarea sau inactivarea proteinelor din oase și din pereții vaselor arteriale. 57% dintre persoane mor din cauza infarctului miocardic cauzat de deficiența vitaminei K2. Așadar, este important să incluzi în dietă alimente bogate în vitamina K (spanac, varză, broccoli, soia, fasole verde, mazăre etc.).
Citeşte şi 5 probleme pe care le poţi avea cu părul şi cum să scapi de ele
Cancer
Numărul persoanelor care află că suferă de cancer – orice formă- este tot mai mare de la o zi la alta. Vitamina K are proprietăți anticancerigene care pot preveni boala, dar lipsa ei în organism poate crește riscul. Potrivit unui studiu, riscul ca oamenii care suferă de deficiență de vitamina K să sufere și de cancer de prostată este foarte mare. Pentru a preveni această boală, include în dieta zilnică alimente bogate în vitamina K.
Osteoporoză
Vitamina K este o substanță nutritivă esențială pentru organism, în special pentru sistemul osos și cel cardiovascular. Studiile au arătat că deficiența de vitamina K crește riscul de osteoporoză, după vârsta de 40 de ani, când sistemul osos începe să slăbească. Mănâncă spanac, varză, broccoli.
Citeşte şi Studiu: Vitamina minune pentru creşterea potenţei
Îmbătrânire prematură
Arăți mai în vârstă decât ești? Ei bine, acesta poate fi simptomul deficienței de vitamina K în organism. Pe lângă faptul că deficiența vitaminei crește riscul de osteoporoză și afecțiuni cardiovasculare, ea accelerează și procesul de îmbătrânire chiar de la o vârstă prematură.