Deficit de personal la nivel de Minister Public. Procurorul general al României, Alex Florenţa, a afirmat că anul 2023 a fost caracterizat de gradul scăzut de ocupare a schemei de procurori, care a atins un minim istoric de 69,22%, în timp ce doar zece unități de parchet din 235 funcționează cu schema completă.
„În ceea ce priveşte resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel că s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%. Se remarcă, totodată, o acutizare a acestei situaţii şi la nivelul unor parchete superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave (omor, evaziune fiscală, spălare de bani, corupţie).
De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unităţi de parchet dintr-un total de 235 funcţionează cu schema de procurori completă. Situaţia se prezintă similar şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere unde, dintr-un total de 655 de funcţii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA şi DIICOT), la finalul anului 2023, un număr de 370 de funcţii erau vacante, ceea ce reprezintă un procent de 56%”, a declarat Alex Florenţa, în discursul de prezentare a raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2023.
Această situație critică a fost generată de mai mulți factori, inclusiv modificările legislative care au condus la pensionări masive, lipsa motivației procurorilor de a avansa în carieră și de a accepta transferuri, și absorbția scăzută de noi procurori în sistem. De asemenea, admiterea unui număr semnificativ de procurori în funcții de judecător a contribuit la acutizarea problemelor de personal, având un impact negativ asupra activității unităților de parchet de origine.
Pentru a remedia această situație, procurorul general a propus o serie de soluții atât la nivel intern, cât și extern. Printre acestea se numără dinamizarea procesului de admitere a noilor procurori, evitarea organizării de noi concursuri pentru promovare pe loc și asigurarea unei stabilități legislative pentru a înlătura îngrijorările privind posibile schimbări în statutul profesional al procurorilor.
De asemenea, soluțiile interne propuse includ utilizarea mai eficientă a instituției delegării și promovarea unor modificări legislative care să permită suspendarea temporară a activității unităților de parchet unde nu se pot ocupa posturi de procuror pentru o perioadă prelungită de timp.
În final, procurorul general a subliniat importanța unor măsuri de reorganizare a parchetelor de pe lângă judecătorii, care să conducă la o mai bună echilibrare a volumului de activitate și la o specializare mai eficientă a procurorilor, pentru a face față mai bine provocărilor actuale din sistemul judiciar românesc.
„Uneori, modul de soluţionare a acestor cereri nu a ţinut cont, de o manieră obiectivă, de nevoile reale de funcţionare a unităţilor de parchet de unde proveneau respectivii procurori, ceea ce a dus la o acutizare a problemelor de personal. Astfel, în cursul anului 2023, au fost numiţi în funcţia de judecător un număr de 29 de procurori”, a explicat Alex Florenţa.
discurs_pg_-_bilant_2023