Bugetul de stat are un deficit de 20 de miliarde de lei. „Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investițiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe, în deplină coordonare cu celelalte ministere.
Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni, că ar urma să se sau că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri și servicii, la alte cheltuieli care, în momentul de față, la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute”, a spus Nicolae Ciucă.
Declarațiile vin în contextul în care liderii coaliției au cerut Ministerului de Finanțe să facă o analiză rapidă pentru a vedea cum pot fi reduse cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei.
„Trimestrul 1 a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei. Este un trimestru încheiat, care ne arată cum funcționează sectorul veniturilor statului, dar și carențele din economie.
Am stabilit care este nevoia de ajustare a cheltuielilor bugetare și am hotărât că planul social și pachetul economic nu vor fi atinse.
De asemenea, pachetele de investiții și de fonduri europene nu vor fi atinse”, a spus Adrian Câciu. „Am discutat, în ședința coaliției, faptul că până în momentul în care va fi propusă noua lege a salarizării să nu mai existe majorări de sporuri.
Guvernul a decis îngheţarea salariilor din sistemul bugetar şi sistarea angajărilor, pentru a recupera deficitul de 20 de miliarde de lei
Chestiunea taxelor mai mari se află în discuție, fiind vorba despre acele ajustări de facilități. Eu am spus că în 2023 nu vreau să mai avem ajustări de facilități”, a mai adăugat ministrul Finanțelor.