Definitivat 2019. În februarie, profesorii care doresc să susțină examenul de definitivat în învățământ trebuie să treacă de testul inspecțiilor la ore.
Definitivat 2019. Structură examen definitivat
1. etapa I – eliminatorie:
a) susținerea a două inspecții de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional;
2. etapa a II-a – finală: probă scrisă.
Definitivat 2019. Inspecțiile școlare vor avea loc în intervalul feburarie- mai, fiind completate dosarele și validate datele de înscriere existențe în aplicația electronică.
Inspecțiile de specialitate se susțin la școala la care este încadrat profesorul debutant. Însă, acestea pot fi susținute și în altă școală, cu avizul inspectorului școlar pentru dezvoltarea resursei umane și al directorului unității de învățământ primitoare.
Dfinitivat 2019. Portofoliu personal
Portofoliul profesional personal cuprinde:
curriculum vitae
o scrisoare de intenție, având între 200 și 400 de cuvinte, în care se prezintă motivația participării la examenul de definitivat, obiectivele și așteptările proprii în formarea personală că profesor, autoaprecierea activității/experienței câștigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional și propuneri de ameliorare;
un raport de progres școlar, însoțit de următoarele documente-suport:
– planificările: anuale, semestriala și pe unități de învățare;
– minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lecții diferite;
– instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testării, măsuri);
– catalogul profesorului;
– resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei;
autoevaluarea portofoliului profesional.
Definitivat 2019. Proba scrisă la Definitivat 2019 are loc pe data de 24 iulie 2019. Rezultatele se afișează pe 31 iulie, iar contestațiile vor fi soluționate în intervalul 1-4 august 2019.
Ce este examenul de Definitivat
Prin examenul de Definitivat, cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practică în invătămantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în invătămant, cadrul didactic depăseste stadiul de debutant și poate intră pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de invătămant preuniversitar și de a participă ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.