Definitivat 2025. În anul școlar 2024-2025, profesorii cu cel puțin 2 ani vechime la catedră (sau 3 ani dacă nu au avut normă întreagă, ci doar jumătate de normă) se vor putea înscrie la Definitivat.
Definitivat 2025. Calendarul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar
Înscrierea se face până pe data de 10 octombrie 2024, iar inspecțiile de specialitate vor trebui efectuate până pe data de 30 mai 2025. Prima inspecție de specialitate va avea loc pe data de 7 februarie. A doua inspecție de specialitate va fi până la data de 30 mai 2025.
Completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică se va face în intervalul 2-13 iunie 2025.
Ulterior, candidații vor susține proba scrisă care, potrivit anunțului Ministerului Educației, va avea loc pe data de 8 iulie 2025.
Citeste si Vacanță de primăvară mai scurtă pentru elevi în 2025. Paștele 2025, în aceeași zi și la ortodocși și la catolici
Pe 15 iulie 2025 se vor afișa rezultatele iniţiale, iar contestațiile se vor putea depune timp de 2 zile, pe 15 și 16 iulie.
Pe 21 iulie 2025, se vor afișa rezultatele finale ale examenului de Definitivat.
”Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obţinută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puţin 8/opt pentru a asigura promovarea)”, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
Definitivat 2025. Documente necesare înscrierii la examen
În vederea susținerii examenului de Definitivat, candidații vor trebui să aibă la dosarul de înscriere următoarele documente:
- Cerere de înscriere;
- Fișă de înscriere certificată de conducerea unității de învățământ;
- Copii ale actelor de studii, însoțite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unității de învățământ: document certificat „conform cu originalul” emis de către conducerea unității de învățământ din care să rezulte îndeplinirea condițiilor legale privind absolvirea programului de preagătire psihopedagogică și metodică în specialitatea pentru care s-a solicitat înscrierea la examen; decizia de repartizare pe post, copie și original;
- Certificat de naștere, copie și original;
- Buletin/carte de identitate, copie și original;
- Orice document care atesta schimbarea numelui (daca este cazul), copie și original;
- Adeverință privind calificativul „Bine” sau „Foarte bine” acordat pentru ultimul an școlar în care candidatul a defășurat activitate didactică, cu excepția candidaților aflați în primul an de stagiu.
- Adeverință din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră a candidatului, ca personal didactic calificat, la data înscrierii.
- Chitanță de achitare a taxei de înscriere la examen, pentru candidații care au fost respinși deja la trei sesiuni de examen (numai dacă este cazul). Taxa (300 de lei) se achită la centrul de examen desemnat pentru sesiunea din 2025.
Citeste si Cum funcționează programul ”Before School” și cât costă