DEJA VU, un sentiment extrem de ciudat. Cum explică oamenii de ştiinţă această senzaţie

Fiecare om a experimentat măcar o dată în viaţă straniul sentiment de deja vu. Dar oare ce este şi cum se produce această senzaţie ciudată? Cercetătorii şi medicii au încercat să explice acest sentiment de familiaritate faţă de lucruri care, în mod normal, ar fi trebuit să fie total necunoscute.
Marilena Vili
09 nov. 2013, 09:50
DEJA VU, un sentiment extrem de ciudat. Cum explică oamenii de ştiinţă această senzaţie

Mai mult de 70% din populaţia Pământului a mărturisit că a experimentat măcar o dată în viaţă un sentiment ciudat de familiaritate faţă de anumite persoane, lucruri sau evenimente care, în mod normal, ar fi trebuit să fie necunoscute. Această senzaţie stranie poartă numele de deja vu, scrie descopera.ro.

Interesant este faptul că sunt persoane care pot da chiar detalii despre anumite locuri pe care le văd pentru prima oară. Totul pare ca şi cum, într-o experienţă sau existenţă anterioară, ar fi trăit exact aceleaşi senzaţii.

Ce este senzatia de deja vu?

În prezent există zeci de teorii care încearcă să explice această senzaţie, însă oamenii de ştiinţă sunt încă rezervaţi asupra acestui subiect. Unul dintre cei care a analizat senzatiile de deja vu a fost medicul francez Emil Boirac. Omul de ştiinţă francez definea trei tipuri de deja vu: deja vecu – deja trăit, deja senti – deja simţit şi deja visite – deja vizitat. Ulterior, a fost definit şi sentimentul de deja entendu – deja auzit, precum si jamais vu – nemaivăzut (senzaţia în care o persoană revenită într-un loc familiar realizează că nu mai recunoaşte nimic).

Medicii au identificat chiar intervalele de vârstă în care senzaţiile de deja vu apar cel mai des. Vârstele critice sunt cele cuprinse în intervalul 15 – 19 ani şi 35 – 40 de ani. În cazul adolescenţilor, o posibilă explicaţie este data de reacţia creierului în faţa unor experienţe noi şi intense pe care subiectul nu le-a mai trăit. În cazul persoanelor de vârstă medie, aceste senzaţii ar putea fi criza vârstei mijlocii, cea care începe să le joace feste subiecţilor.

Cum poate fi explicată senzaţia de deja vu?

Senzaţiile de deja vu nu sunt prezintă simptome şi nu durează mai mult de 30 de secunde. Sigmund Freud este unul dintre primii oameni de ştiinţă care a încercat o aprofundare a sentimentului de deja vu. Freud a observat în aceste „amintiri” un rezultat al reprimării inconştiente a memoriei de către creierul uman în faţa unor experienţe traumatizante trăite la o vârstă fragedă.

O teorie acceptată de cercetători este cea a psihiatrului Alan Brown de la Universitatea Duke şi a colegei sale, dr. Elizabeth Marsh. Într-unul dintre testele efectuate de cei doi oameni de ştiinţă, aceştia au prezentat unui grup de studenţi o serie de fotografii ale unor locaţii pe care niciunul dintre subiecţi nu le mai văzuse. Cu puţin timp înainte de începerea testelor, cercetatorii au afişat imagini care nu durau mai mult de 10-20 de milisecunde, suficient pentru ca în creierul unei persoane să poată fi înregistrată imaginea, dar nu suficient de mult pentru ca aceasta să fie conştientă. Persoanele supuse mesajelor subliminale au declarat că au un straniu sentiment de familiaritate faţă de imaginile din fotografii, deşi acest lucru ar fi fost imposibil.

O altă teorie acceptată este cea a medicului olandez, Hermon Sno. Potrivit acestuia, memoria se comportă asemenea unei holograme, creierul fiind capabil să creeze imagini tridimensionale ale unor fragmente minuscule de amintiri sau senzaţii. Acesta susţine că senzaţia de deja vu nu ar fi altceva decât reminiscenţe ale unor imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, din stare latentă, revin la suprafaţă în momentul în care găsesc un corespondent în realitate.

Psihiatrul Robert Efron susţine că sentimentul de deja vu îşi are explicaţia în procesele neurologice. Astfel, fiind asaltat zilnic de milioane de informaţii, creierul poate să nu se sincronizeze perfect atunci când este vorba de asimilarea acestora. Efron a observat faptul că senzaţiile pot fi percepute cu o anumită întârziere, fapt ce duce la înregistrarea acestora ca experienţe trecute, în realitate ele nefiind mai vechi de câteva secunde.

Citeşte şi TULBURĂTOAREA POVESTE a persoanei cu DOUĂ FEŢE perfect dezvoltate, una de BĂRBAT şi alta de FEMEIE FOTO

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!