Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului este un proiect realizat după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania, care au o reprezentare directă la nivelul instituţiilor europene, şi îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de aceste patru regiuni, tradiţiile culturale, oferta turistică, dar şi oportunităţile economice şi de investiţii pentru zona de vest a României. Sediul delegaţiei va fi la Arthis, Casa de cultură belgo-română, care a şi sprijinit proiectul celor doi iniţiatori.
Scopul unor astfel de delegaţii ale regiunilor este existenţa unor legături cât mai directe între structurile de reprezentare locală şi instituţiile europene, pentru acces mai uşor la fonduri europene şi mai multe şanse de a atrage investiţii şi de a se dezvolta. Delegaţia va organiza periodic evenimente la Bruxelles, oraş considerat „capitala” Europei, conferinţe în cadrul instituţiilor europene, va promova branduri locale şi va susţine iniţiative locale în domeniul cultural, turistic sau economic.
Europarlamentarul Victor Negrescu a afirmat că proiectul Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului s-a bucurat de sprijin atât din partea unor politicieni şi edili din zonă, dar şi din partea comunităţii de români din Belgia, şi a subliniat că a primit asigurări şi din partea altor colegi europarlamentari, între care Daciana Sârbu, că va beneficia de sprijin în încercarea de a întări identitatea zonală în context naţional.
„Alături de colegul meu Emilian Pavel realizăm un prim pas important către o mai bună reprezentare a intereselor românilor în Uniunea Europeană. După eșecul reprezentării regionale prin ADR-uri din perioada 2009-2010 (din care doar Nord-Est a supraviețuit), am luat decizia să promovăm regiunile din România la Bruxelles. Începem cu regiunea pe care noi o reprezentăm în Parlamentul European, însă ne dorim ca în perioada imediat următoare să fie lansate astfel de reprezentanțe și pentru toate celelalte zone ale României. Vrem ca toate regiunile țării să aibă legături cât mai strânse cu instituțiile UE, pentru un acces mai rapid și mai ușor la fonduri europene, la oportunități de investiții și de dezvoltare”, a arătat Victor Negrescu, la evenimentul de lansare a Delegaţiei.
„Zona de Vest a României are un potenţial cultural, turistic şi economic care trebuie fructificat. O reprezentare directă pe lângă Uniunea Europeană va permite acestor regiuni să fie mai bine cunoscute de către instituţiile europene şi va crea premisele pentru o mai bună promovare, dar şi fructificare a oportunităţilor oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană”, spune Victor Negrescu, cel mai tânăr europarlamentar român, desemnat, pentru activitatea sa din peripada 2014-2015, Europarlamenarul Anului pentru Agenda Digitală.
La rândul său, europarlamentarul Emilian Pavel subliniază că rolul regiunilor la nivelul Uniunii Europene este unul din ce în ce mai important şi că între acestea şi instituţiile europene trebuie să existe un contact permanent, prin care să se atragă investiţii şi să se creeze bunăstare. „Foarte mulţi au zis că este un demers important, dar şi foarte mulţi au venit şi au zis că facem separatisme. Nicidecum! Noi vrem să ne promovăm pe plan local şi regional valorile româneşti, să vorbim de ce facem bine, de tradiţiile frumoase. Nu vrem să mai promovăm mesaje antinaţionale, ci să promovăm această regiune frumoasă. Ne dorim ca şi celelalte zone din România să se organizeze şi îi rugăm şi pe ceilalţi europarlamentari să se organizeze în regiunile lor sub această formă”, a declarat Emilian Pavel, la evenimentul de lansare a Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, desfăşurat la sediul Arthis, Casa de cultură belgo-română de la Bruxelles.
La eveniment a participat, printre alţii, şi Liviu Pop, ministru delegat pentru dialog social în Guvernul Ponta şi „fiu al Maramureşului”, cum el însuşi s-a descris: „Este o mândrie pentru mine, ca fiu al Maramureşului, să ajung în capitala Europei şi să reuşim să facem mai cunoscută România. Îi felicit pe cei doi colegi europarlamentari pentru această idee. Contează să reuşim să le punem în practică, pentru că de la idei la fapte drumul este foarte lung. Noi ne dorim să aducem binele din UE în Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş, zone în care românitatea se respiră, şi este foarte important ce exportăm, pentru că sunt foarte multe lucruri bune acolo”.
Printre cei care au sprijinit iniţiativa s-a numărat şi deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu, care a atras atenţia că zona pe care o reprezintă este una foarte frumoasă, bogată în resurse umane şi agro-turistice, dar pentru care este foarte importantă şi promovarea, atât pe plan naţional, cât şi european. „Oportunităţi sunt foarte multe pentru această zonă, doar trebuie să asigurăm piaţa de desfacere”, a punctat Ioan Dîrzu.
Scopul unei reprezentări regionale pe lângă Uniunea Europeană este să furnizeze date şi informaţii cu privire la fondurile comunitare oferite direct de Comisia Europeană şi programe finanţate prin instrumentul de Cooperare Teritorială Europeană. De asemenea, Delegaţia urmăreşte să elaboreze o reţea eficientă prin parteneriate cu alte organizaţii din Europa, să promoveze activităţile regionale, ale unui oraş sau ale unei organizaţii la nivel european, să atragă potenţiali investitori pentru zona de vest şi centru a României şi să le furnizeze informaţii, dar şi să ofere consiliere pentru redactarea proiectelor pe fonduri structurale pentru specialiştii administraţiei publice din România.
Printre participanţii la eveniment s-au mai numărat deputaţii PSD Dorel Căprar, Cătălin Tiuch şi Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, dar şi primarii din Apuseni Călin Andreş (Câmpeni) şi Marin Jurj (Arieşeni).
Odată cu lansarea Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului a fost inaugurată şi reprezentanţa Ţării Moţilor la Bruxelles. Proiectul a fost pus la punct de Victor Negrescu şi de deputatul Ioan Dîrzu împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai Munţilor Apuseni la nivel european, scopul fiind reprezentarea cât mai bună a particularităţilor şi tradiţiilor zonei în Uniunea Europeană.
Ministrul Liviu Pop a lăudat iniţiativa, afirmând că „este necesar să aducem cât mai mult aer proaspăt din zona munţilor Apuseni la nivelul Uniunii Europene”.
Ţara Moţilor a fost reprezentată la lansarea de la Bruxelles de primarii a două localităţi importante din zonă: Marin Jurj, din Arieşeni, şi Călin Andreş, din Câmpeni.
„Făcând o paralelă în timp, istoria munţilor Apuseni şi a Ţării Moţilor ne obligă să fim prezenţi în capitala europeană. Dacă Horea a făcut drumul la Viena, noi avem datoria să facem drumul la Bruxelles pentru binele cetăţenilor”, a declarat Marin Jurj, subliniind că prin promovarea munţilor Apuseni şi a Ţării Moţilor la Bruxelles, prin atragerea de investitori şi turişti, locuitorii din Arieşeni şi din întreaga zonă vor avea un nivel de trai mai ridicat.
Călin Andreş, primarul oraşului Câmpeni, a atras atenţia că prioritară trebuie să fie infrastructura Ţării Moţilor, pentru ca turiştii, români sau străini, să poată să ajungă în zonă pe drumuri bune. „Oraşul Câmpeni se numeşte capitala Ţării Moţilor. Este încărcat de istorie, de culturalitate, este un oraş de care sunt mândru. Mă bucur că europarlamentari ai PSD au avut iniţiativa de a deschide ambasada Ţării Moţilor la Bruxelles. M-aş bucura foarte mult ca tradiţiile, cultura şi istoria să fie promovate, dar avem nevoie şi de o cointeresare legată de infrastructura munţilor Apuseni. Ne vor căuta străinii, ne vor căuta cei din ţară, dar este nevoie de drumuri”.