Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei s-au reunit la Riad pentru noi negocieri de pace. Americanii se vor întâlni apoi cu delegaţia Ucrainei

Negocieri intense au loc în aceste zile în Arabia Saudită între oficiali americani și ruși, în încercarea de a ajunge la un acord pentru încetarea focului în Ucraina. Potrivit agențiilor internaționale de presă, Washingtonul urmărește în primă fază un armistițiu în zona Mării Negre, ca un prim pas către o înțelegere mai amplă.
Mircea Filipescu
24 mart. 2025, 18:10
Delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei s-au reunit la Riad pentru noi negocieri de pace. Americanii se vor întâlni apoi cu delegaţia Ucrainei

După discuțiile dintre SUA și Rusia, delegațiile ucraineană și americană urmează să aibă o nouă întâlnire pentru a analiza posibilitățile unui armistițiu. Conform unei surse ucrainene citate de televiziunea de stat Suspilne, Ucraina speră ca delegația americană să ajungă la un acord preliminar cu Rusia, deși există scepticism privind disponibilitatea Moscovei de a accepta o astfel de înțelegere.

Consilierul prezidențial ucrainean Serghei Leșcenko a declarat că delegația ucraineană, condusă de ministrul apărării Rustem Umerov, a rămas în Arabia Saudită după prima rundă de negocieri pentru consultări suplimentare. Acesta a explicat că principalele teme discutate sunt legate de infrastructura și siguranța navigației:

„Este vorba de infrastructura şi siguranţa navigaţiei. S-a vorbit şi despre o încetare reciprocă a focului. Noi nu le atacăm instalaţiile de pe mare, inclusiv cele fluviale. Ei nu atacă instalaţiile şi porturile noastre – Herson, Nikolaev şi porturile din regiunea Odesa, astfel încât acestea să funcţioneze”, a precizat Leșcenko, citat de agenția Unian.

După o primă rundă de discuții care a durat trei ore, negocierile dintre delegațiile americană și rusă au fost reluate după o scurtă pauză de prânz, conform agenției TASS. Nu este clar cât va dura următoarea sesiune a discuțiilor, dar ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua consultările.

Marea Neagră, punct central al negocierilor

Siguranța transportului maritim în Marea Neagră este una dintre principalele teme ale discuțiilor, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a subliniat că inițiativa negocierilor a venit din partea președintelui Donald Trump și a fost acceptată de președintele rus Vladimir Putin:

„Aceasta a fost sugestia președintelui Trump, iar președintele Putin a fost de acord cu ea”, a declarat Peskov într-un briefing de presă, potrivit Digi 24.

El a adăugat că atât Rusia, cât și SUA sunt „dispuse și pregătite să avanseze pe calea reglementării pașnice” în Ucraina.

„Într-adevăr, există o înțelegere comună aici”, a afirmat oficialul rus.

Negocierile au loc cu ușile închise la Hotelul Ritz-Carlton din Riad. Acestea vin după întâlnirea desfășurată duminică între SUA și Ucraina.

Președintele Donald Trump a intensificat eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a intrat în al patrulea an. Săptămâna trecută, acesta a discutat atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin.

Printre oficialii americani prezenți la negocieri se numără Andrew Peek, director senior la Consiliul Securității Naționale al Casei Albe, și Michael Anton, înalt oficial al Departamentului de Stat. Delegația SUA mai include și trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, precum și consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz.

Citeşte şi: Trump spune că a vorbit aproape o oră cu Zelenski: „Suntem în foarte mare măsură pe drumul cel bun”/ Zelenski: „Am acceptat propunerea de încetare necondiționată a focului!”

Din partea Rusiei, la discuții participă Grigori Karasin, fost diplomat și actual președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației, alături de Serghei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Între timp, statele europene riverane Mării Negre urmăresc cu îngrijorare aceste negocieri, temându-se că un posibil acord ar putea permite Moscovei să-și sporească influența asupra regiunii.

„Acesta este cartierul nostru şi nu avem încredere în ruşi dacă li se permite mai multă libertate de acţiune”, a declarat un oficial european citat de agențiile de presă.

Delegația americană joacă rol de mediator în aceste discuții, organizând întâlniri separate cu partea ucraineană. Keith Kellogg a descris această strategie drept „navetă diplomatică”, menționând că SUA încearcă să faciliteze un compromis între părțile implicate, care rămân în săli separate pe durata negocierilor.

Obiectivul declarat al Washingtonului este obținerea unei încetări a focului în Marea Neagră, pentru a permite reluarea transportului maritim fără riscuri.

Citeşte şi: China, reacție la informațiile privind posibila participare la misiunea de menținere a păcii în Ucraina

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți