Până recent, delfini mulari (Tursiops truncatus) şi lei de mare au fost antrenaţi conform unor programe datând din epoca sovietică, în interesele marinei ucrainene. Armata ucraineană a reluat antrenarea delfinilor de luptă în 2012, la mulţi ani după destrămarea URSS, scrie Agerpres.
Mamiferele erau instruite pentru atacuri de luptă împotriva unor diversionişti subacvatici şi nave, drept pentru care pe cap aveau ataşate cuţite sau arme. Principala lor sarcină era însă detectarea unor obiecte în mediul subacvatic. În acest experiment au fost implicaţi cel puţin zece delfini şi lei de mare, dacă informaţiile date publicităţii sunt veridice.
După alipirea Crimeii la Federaţia Rusă, Oceanariul din Sevastopol şi delfinii din proiectul respectiv au intrat sub control rusesc.
„Inginerii oceanariului dezvoltă în prezent noi programe în scopul unei mai bune utilizări a delfinilor sub apă”, a declarat interlocutorul agenţiei ruse de presă, care a indicat că aceştia vor fi utilizaţi pentru căutarea obiectelor şi echipamentelor militare scufundate, precum şi pentru detectarea scafandrilor inamici.
El şi-a exprimat speranţa că marina rusă va găsi fonduri pentru continuarea programului.
În lume există doar două centre de pregătire militară a delfinilor – baza din San Diego (SUA) şi Oceanariul din Sevastopol, care datează din 1973. Alte date cu privire la programe ruse de pregătire a mamiferelor în interesele marinei nu au fost până acum date publicităţii.