Delfinii îşi pot odihni doar jumătate din creier, păstrându-şi vigilenţa timp de 15 zile

Studiul unor cercetători americani arată că delfinii se pot menţine activi şi vigilenţi pentru cel puţin 15 zile odihnindu-şi doar jumătate de creier, abilitatea acestora de a folosi ultrasunetele pentru detectarea pericolelor având un randament la fel de bun.
Romania TV
18 oct. 2012, 14:45
Delfinii îşi pot odihni doar jumătate din creier, păstrându-şi vigilenţa timp de 15 zile

O echipă de oameni de ştiinţă din California, Statele Unite, a testat abilitatea a doi delfini cu bot gros de a repera obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor pe durate care ar fi lăsat alte animale private de somn şi extenuate, informează The Telegraph.

Delfinii, masculul Nay şi femela Say, au înotat în jurul unui bazin în căutarea unor sonare „fantomă”, fiecare dintre acestea constând într-un dispozitiv care detecta frecvenţele sunetelor emise de delfini şi trimitea înapoi ecouri „de fantome”.

La detectarea unui ecou de la o ţintă activată, delfinul răspundea prin apăsarea unei aripi. Identificarea corectă declanşa un sunet specific, care semnala succesul căutării, delfinul fiind astfel răsplătit cu un peşte. Alarmele false nu generau niciun sunet şi nu aduceau nicio recompensă.

Delfinii au dat randament pentru trei sesiuni de cinci zile fără întrerupere, rata reuşitei ajungând la 99 la sută.

Pentru că Say a avut o performanţă mai bună decât partenerul ei, oamenii de ştiinţă au continuat acelaşi experiment folosind-o numai pe ea pentru 15 zile, perioadă în care randamentul femelei nu a scăzut aproape deloc.

Metoda de a-şi menţine permanent creierul pe jumătate treaz este vitală pentru supravieţuirea mamiferelor marine, sunt de părere experţii. Aceasta le permite să iasă la suprafaţă de fiecare dată când au nevoie să respire şi să rămână în permanentă alertă faţă de rechini.

„Aceste creaturi măreţe sunt adevărate santinele de neclintit ale mării. Efectele pe care le au condiţiile vieţii din ocean asupra delfinilor au condus la înzestrări incredibile, printre care şi abilitatea de a se menţine vigilenţi permanent, poate chiar la nesfârşit, prin folosirea ultrasunetelor”, a spus Dr Brian Branstetter de la Fundaţia Naţională a Mamiferelor Marine din San Diego.

Dferenţa de performanţă dintre femelă şi mascul a fost legată, probabil, de personalitate, au mai spus oamenii de ştiinţă. Say a părut mult mai motivată şi mai determinată să îndeplinească sarcina, producând adesea „scâncete de victorie” când se descurca potrivit cerinţelor.

Delfinii îşi folosesc abilitatea de a reacţiona asemenea unui sonar pentru a găsi prada, a detecta prădătorii şi a coordona comportamentul grupului.

Măsurătorile făcute asupra undelor cerebrale au confirmat că aceste mamifere sunt capabile de „somn uniemisferic”: abilitatea de a-şi odihni doar o jumătate de creier. De multe ori, delfinii ţin un ochi deschis în timpul acestei activităţi.

Multe comunităţi de delfini sunt expuse unui risc aproape constant de atacuri ale rechinilor, fiind ceva comun ca mamiferele marine să poarte semne de muşcătură, afirmă oamenii de ştiinţă. Atenţia permanentă la ecourile semnalizante le permite să evite ameninţarea rechinilor, chiar şi în apele învolburate.

„Din punct de vedere antropomorfic, abilitatea delfinului de a-şi monitoriza mediul în mod contant, fără întrerupere timp de câteva zile, pare extremă. Totuşi, ecologia biologică, senzorială şi cognitivă a acestor animale este relativ unică şi solicitantă. Dacă delfinii dorm la fel ca animalele terestre, s-ar putea îneca. Dacă delfinii nu îşi pot menţine vigilenţa, devin susceptibili de a fi prădaţi. Drept urmare, abilităţile aparent „extreme” ale acestor animale au, probabil, un caracter cât se poate de normal, deloc spectaculos şi necesar supravieţuirii”, au mai scris oamenii de ştiinţă.

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în România și e apreciat în întreaga lume. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
David Popovici, lecție pentru CTP. Imaginea spune totul
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Românii vor putea călători în Statele Unite fără viză
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite