Delta Văcăreşti va deveni parc natural. Proiectul a fost avizat de Consiliul General al Capitalei

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avizat pozitiv suprafața administrativă în vederea instituirii protecției în zona Văcărești. Documentul va întregi dosarul de declarare a ariei protejate "Parcul Natural Văcărești", transmite asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.
Cristina Dinu
30 apr. 2014, 13:47
Delta Văcăreşti va deveni parc natural. Proiectul a fost avizat de Consiliul General al Capitalei

Cu o majoritate de 41 de voturi pentru și 4 abțineri, consilierii municipali au avizat înființarea Parcului Natural Văcărești. Avizul administrativ va completa dosarul de înființare a ariei protejate care conține în momentul de față toate documentele necesare: Studiul de Fundamentare Științifică, documentația cartografică și avizul Academiei Române.

După inițierea și adoptarea Hotărârii de Guvern, care va institui protecția în zonă, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și bogate arii naturale urbane umede din Europa.

Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce urmează să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti are ca scop reglementarea zonei ca arie naturală protejată în vederea instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes naţional Parcul Natural Văcăreşti, relevă proiectul.

Potrivit acestuia, întrucât în prezent zona Lacului Văcăreşti se confruntă cu intervenţii antropice care pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi la menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

„Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcăreşti cu o suprafaţă de 183 de hectare pe teritoriul sectorului 4 cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei a favorizat apariţia unui ecosistem natural specific unei delte cu o vegetaţie cuprinzând sute de specii de plante şi o bogată diversitate avifaunistică”, menţionează proiectul, potrivit Agerpres.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Dezvoltarea zonei Văcăreşti reprezintă unul dintre obiectivele cuprinse în Conceptul strategic Bucureşti 2035, zonă cu potenţial natural la nivelul modelelor de referinţă din capitale europene, precum Londra, cu peste 40 de arii protejate, având suprafeţe cuprinse între 0,8 şi 955 ha sau Praga – cu 88 de arii naturale protejate totalizând 2.200 ha, mai relevă sursa citată.

Directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Oana Grigore, a menţionat că după avizarea suprafeţei care va fi declarată arie naturală protejată se vor stabili mai multe perimetre.

„Vor fi mai multe zone, inclusiv cea tampon, zona de dezvoltare durabilă, unde se vor putea face şi construcţii pentru promovarea turismului, agrementului, educaţiei, ştiinţei şi atunci se va lua în calcul şi deversorul şi în funcţie de acesta se va face şi zonificarea ariei naturale protejate. Din punct de vedere juridic situaţia trebuie să fie reglementată de Ministerul Mediului în paralel cu obţinerea celorlalte avize. În momentul în care documentaţia e completă se supune aprobării Guvernului pentru a fi declarată arie naturală protejată”, a adăugat Grigore.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta transmite că membrii CGMB au înțeles corect argumentele organizațiilor inițiatoare prezente la dezbatere: necesitatea de a proteja 183 ha de spațiu verde autentic în care natura a construit un ecosistem umed impresionant, conservarea și amenajarea unui loc care va deveni în scurt timp centru reprezentativ de educație, cercetare, agrement și turism, șansa unică pentru înființarea unui parc de dimensiuni semnificative în București, într-o zonă și pe o axă naturală perfecte ca poziționare urbanistică, intrarea Bucureștiului în rândul orașelor importante ale lumii – deținătoare a unei imense suprafețe de arii naturale protejate urbane, în care se îmbină în mod optim conservarea naturii cu accesul publicului și amenajările minimale, situația juridică a terenurilor din zonă precum și regimul de proprietate sunt aspecte care nu au nicio legatură cu operațiunea de conservare a biodiversității și de instituirea a protecției, Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007) – Art 7, permițând instituirea protecției pe orice formă de proprietate: „Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu alte dispoziții legale în materie. „.

Statutul de arie protejată – Parc Natural – Categoria V IUCN, va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare.

„Zona va fi redată în integralitatea ei locuitorilor Bucureștiului, cu respectarea caracteristicilor și principiilor de conservare. Mai mult decât atât, avizul de către consilieri permite definitivarea și depunerea dosarului de instituire a ariei protejate, fapt care obligă autoritățile de protecția mediului să intervină ori de câte ori în zonă există amenințări de ordin ecologic. Astfel că, braconierii, incendiatorii sau cei care aruncă deșeuri în zonă vor putea fi trași la răspundere conform legii (contravenții, amenzi sau dosare penale). Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești1 Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în vederea avizării ariei protejate și își exprimă convingerea că autoritățile române de protecția mediului – Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, vor acorda în continuare același interes crescut acestui proiect în scopul definitivării operațiunilor legale de protejare a zonei”, mai transmite Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați http://salvatidelta.ro/parcul-natural-vacaresti sau contul de Facebook Parcul Natural Văcărești.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Băutura care e mai sănătoasă și mai bună la gust decât cafeaua. O găsești și în cafenele celebre, dar puține persoane știu că o pot cere
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Schimbări în sistemul de pensii. Românii afectați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O femeie s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Boala cruntă care l-a răpit dintre noi. A fost de neegalat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernatorul imposturii: cazul Bulete, batjocorirea Deltei și boala cronică a statului român