Demenţa: semne de alarmă

Se estimează că, în România, sunt peste 270 de mii de persoane care suferă de demență, dintre care doar 35 de mii sunt diagnosticate. Nerecunoașterea la timp a primelor simptome duce la agravarea diagnosticului, când posibilitatea încetinirii bolii este redusă.
Romania TV
28 nov. 2016, 10:53
Demenţa: semne de alarmă

Demența se referă la o multitudine de simptome și semne date de afectarea creierului, de declinul funcțiilor mintalecu manifestări asupra limbajului, intelectului, comportamentului și relațiilor emoționale.

Există mai multe forme de demență, cum este maladia Azheimer, demența vasculară (reducerea fluxului de sânge la nivelul creierului), demența mixtă (implică maladia Alzheimer și demența vasculară), demența cu corpi Lewy ( care are simptome comune cu boala Parkinson și cu maladia Alzheimer). Cei mai afectați sunt bătrânii cu vârsta peste 85 de ani.

1. Pierderea memoriei

Uitarea este un proces normal, atât timp cât este de scurtă durată. În cazul celor care suferă de demență, anumite informații esențiale se pierd pentru totdeauna. Astfel, aceștia ajung să pună obsesiv aceeași întrebare, uitând de fiecare dată răspunsul primit. Când boala se agravează, ei uită numele membrilor familiei sau evenimente recente. De asemenea, se dezorientează ușor, chiar și pe străzi care le sunt cunoscute, uită cum au ajuns într-un anumit loc sau cum să se întoarcă acasă.

Citeşte şi  La fiecare 3 secunde, o persoană este diagnosticată cu demenţă. Maladia Alzheimer, un subiect încă sensibil

2. Dificultăți de vorbire

Folosirea unor cuvinte greșite în contextul exprimării, pierderea capacității de vorbire cursivă sau uitarea unor cuvinte simple, toate acestea sunt semne ale instalării demenței. În același timp, dificultatea denumirii unui obiect sau redenumirea lui, sunt alte simptome ale demenței.

3. Îngreunarea activităților zilnice

O problemă frecventă a celor care suferă de demență este uitarea unor activități casnice frecvente. De exemplu, prepară mâncarea fără a o consuma sau ies afară fără îmbrăcăminte adecvată vremii. Mai mult, le este greu să efectueze calcule matematice și să gestioneze banii. Au tendința să pună în locuri nepotrivite anumite obiecte, un exemplu în acest sens fiind așezarea ceasului în frigider sau a cutiei cu zahăr în dormitor. Persoanelor aflate în această situație le este greu să reacționeze în situații critice.

4. Schimbarea personalității

Trecerea bruscă de la o stare la alta, alternarea momentelor de bucurie cu tristețe și apatie sunt alte indicii ale degenerării funcției cognitive. Persoanele care suferă de demență sunt suspicioase, temătoare și au mereu impresia că sunt urmărite sau că cineva le dorește răul.

Info

Comportamentul violent, instalat brusc, lipsa empatiei sau un limbaj nepoliticos sunt primele semne ale demenței fronto-temporale. Persoanele care suferă de demență cu corpi Lewy suferă deseori halucinații detaliate și cad frecvent.

Metode de prevenție

Pentru a încetini degradarea creierului sunt recomandate activitățile intelectuale, cum ar fi lectura, șahul sau alte jocuri de societate. De asemenea, sunt indicate exercițiile fizice ușoare și păstrarea interacțiunii sociale cu prietenii, familia sau aderarea la noi grupuri de persoane care au pasiuni comune. Nu trebuie neglijată nici alimentația sănătoasă din care să nu lipsească alimentele proaspete în defavoarea celor bogate în grăsimi saturate.

Descoperă de ce apar pierderile de memorie 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!