Luni, 15 octombrie, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, fost prefect de Gorj, a demisionat din partid şi din Parlament, întrucât nu a fost inclus pe lista cu candidaţii formaţiunii pentru alegerile parlamentare, el spunând că nu este „traseist politic” şi că nu se va înscrie în alt partid în această toamnă.
Surupăceanu a declarat că a transmis demisia prin fax la sediul PSD Gorj, el luând hotărârea de a nu mai candida pentru un nou mandat în această toamnă nici ca independent şi nici din partea altei formaţiuni politice.
„Am decis să demisionez şi din Parlament pentru că am considerat că nu e firesc să rămân cu mandatul odată ce părăsesc formaţiunea politică pe listele căreia am candidat. Nu sunt un traseist politic, deci nu voi merge la un alt partid politic în această toamnă, nici cu mandatul de deputat, nici pentru a candida pentru un nou mandat”, a spus Surupăceanu.
Miercuri, 17 octombrie, Mugurel Surupăceanu trebuie să se prezinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde era stabilit ultimul termen de judecată al procesului referitor la achiziţionarea păguboasă a unui utilaj terasier, în care deputatul este acuzat de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
În urma demisiei lui Surupăceanu din Parlament – care va fi discutată miercuri de judecătorii ICCJ – competenţa de judecare a acestuia, care nu mai deţine calitatea de deputat, va reveni Tribunalului Bucureşti, conform procedurii.
Acelaşi demers l-au făcut şi senatorul PC Dan Voiculescu, retragerea sa din Senat, implicit renunţarea la funcţia de demnitate publică, atrăgând judecarea sa de către Tribunalul Bucureşti, întrucât ICCJ şi-a transferat competenţa, potrivit legii.
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Demisia lui Voiculescu din Senat a determinat mutarea procesului la tribunal, care a reluat procedurile, astfel că până la soluţionare faptele imputate de Direcţia Naţională Anticorupţie se vor prescrie.
Şi în cazul Mihail Boldea (aflat în arest prevenitv), retragerea lui din Parlament a atras competenţa Curţii de Apel Bucureşti în procesul referitor la afaceri imobiliare, în care sunt implicaţi mai mulţi funcţionari publici.
Deputatul PSD Mihai Surupăceanu a fost trimis în judecată în mai 2009, alături de foştii directori ai Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, Silvică Baiangiu, Viorel Vasile şi Sorin Buşan, pentru achiziţionarea unui utilaj la un preţ supraevaluat în dauna statului.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul teritorial Târgu Jiu din cadrul Serviciului Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Dumitru Cristea, fostul director general al SC Complexul Energetic Turceni SA, Silvică Boiangiu, director în Direcţia Investiţii SC Complexul Energetic Turceni SA, Viorel Vasile, fost director Direcţia Comercială CE Turceni, pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial”.
În acelaşi dosar sunt judecaţi şi deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, fost prefect de Gorj, precum şi Sorin Buşan, fost administrator al SC Voron Trans SRL, pentru acuzaţiile de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2007, Mugurel Surupăceanu, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans, prin intermediul lui Sorin Buşan, impus ca administrator, ar fi realizat o înţelegere cu Dumitru Cristea, cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani, pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional – tractor forestier- către CE Turceni, pentru aproximativ 800.000 de lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele.
„Precizăm că societatea Voron Trans SRL nu avea ca obiect de activitate comercializarea de utilaje similare, nu avea experienţa necesară, nu avea angajaţi, iar în cursul anului 2006 a realizat o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care avea să o obţină prin vânzarea către complexul energetic a utilajului terasier”, se arată în comunicatul DNA.
Anchetatorii mai explică faptul că, în urma înţelegerii, directorul Cristea ar fi dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, transmiţându-se datele necesare – caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate – pentru întocmirea documentaţiei de achiziţie, astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la SC Voron Trans.
Totodată, Cristea este acuzat că ar fi semnat şi aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate.
De asemenea, Dumitru Cristea ar fi semnat şi aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei SC Voron Trans, fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice.
„În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi de asemenea a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului”, se mai precizează în documentul citat.
La această tranzacţie sunt acuzaţi că au participat şi Silvică Boiangiu şi Viorel Vasile, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul complexului energetic Turceni.
Procurorii mai susţin că pe întreaga perioadă a derulării procedurii de achiziţie, realizării recepţiei şi efectuării plăţii, deputatul Surupăceanu ar fi ţinut în permanenţă legătură cu Dumitru Cristea, comunicându-i acestuia datele necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie şi ar fi coordonat acţiunile adiminstratorului firmei Voron Trans, Sorin Buşan.
Achiziţia utilajului terasier s-a realizat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de Dumitru Cristea, Silvică Boiangiu şi Viorel Vasile, cu ajutorul lui Mugurel Surupăceanu şi Sorin Buşan, fapt pentru care întreaga sumă de 836.570 de lei achitată nelegal de CE Turceni către Voron Trans reprezintă prejudiciu produs în patrimoniul societăţii cu capital majoritar de stat, potrviti anchetatorilor.
Astfel, din această sumă, 586.570 de lei au fost transferaţi în contul SC Tutto Mobili SRL, o societate controlată tot de Mugurel Surupăceanu, prin interpuşi.
„Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul SC Voron Trans SRL în contul SC Tutto Mobili SRL s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care prima firmă a cumpărat de la Tutto Mobili un circular pentru formatizat în valoare de 586.570 de lei. În realitate SC Voron Trans SRL nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată”, mai spun procurorii.
Procurorii DNA a pus sechestrul asigurator asupra unor bunuri ale lui Dumitru Cristea Dumitru şi anume teren intravilan, clădire şi anexă din Târgu-Jiu şi au dispus poprirea sumei de 61.867 de lei dintr-un cont bancar.
În 2009, dosarul a fost înaintat Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa acestei instanţe fiind atrasă de faptul în urma alegerilor din noiembrie 2008 Mugurel Surupăceanu a dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.
După demisia de luni, competenţa de soluţionare revine Tribunalului Bucureşti.