Demisia este un act unilateral, venit din partea angajatului. Însă, spun experții, există mai multe moduri în care poți părăsi definitiv un loc de muncă.
S-a vorbit mult despre așa-numita demisie în liniște (quiet quitting), care, de fapt, nu înseamnă renunțarea propriu-zisă la locul de muncă, ci.. sută la sută indiferență. Mai exact, cei care ”demisionează” astfel aleg să rămână la locul de muncă actual, în ciuda nemulțumirilor pe care le au, însă, în timpul orelor de program, arată că pur și simplu nu le pasă. Astfel de demisii pot ajunge să încetinească sau chiar să paralizeze echipe de angajați sau organizații la nivel complet, iar asta în special este greu de identificat rapid care este cauza acestor lucruri.
Anul acesta însă, demisia în liniște are șanse mari să fie înlocuită de o nouă modă – cea a demisiilor ”din răzbunare”. În cazul unei demisii de acest fel, angajatul vorbește explicit despre problemele care îl nemulțumesc la locul de muncă. Astfel, transmite o declarație pe drumul de plecare, cel mai frecvent ca răzbunare față de un superior sau față de condițiile de muncă, din frustrare sau dorința de „a da o lecție”, notează agenția Reuters, citată de profit.ro.
Motivele de nemulțumire sunt aceleași ca la demisia în liniște: ignorarea angajaților, încărcarea lor peste capacitate, lipsa oportunităților de învățare și creștere, lipsa aprecierii.
Demisia ”din răzbunare” vine și cu zgomot, și pe nepusă masă, ceea ce face ca angajatorii să se confrunte chiar cu o întrerupere a proiectelor, cel puțin până la înlocuirea celui plecat.
În plus, susțin experții, demisia ”din răzbunare” ar afecta moralul salariaților rămași.
”Tot mai mulți oameni aleg să demisioneze fără să le pese de consecințe. Ba mai mult, unii chiar planifică demisiile ca ele să fie resimțite la maxim de companie”, a declarat Magor Csibi, expert în Leadership în cadrul Trend Consult Group.