Consiliul General al Capitalei a luat act, luni, de încetarea mandatelor a trei consilieri municipali: Vasile Petrariu, Ionel – Florian Lixandru şi Ionel Puşcaş.
Consilierul municipal USR Andrei Rigu a solicitat PSD să se delimiteze de liderul de sindicat de la STB, adăugând că acesta a „provocat şi întreţinut greva generală” care a afectat Bucureştiul timp de cinci zile. Totodată, a cerut PSD să recunoască faptul că în anii anteriori, deşi situaţia STB era similară, iar Vasile Petrariu era tot lider sindical, PSD „nu a făcut nimic ca să îmbunătăţească” lucrurile, potrivit Agerpres.
„Solicit să se delimiteze de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti care a stabilit a doua zi că greva este ilegală. Solicit să se delimiteze de agresiunile la care au fost supuşi conducătorii auto care au vrut să reia lucrul. Să se delimiteze de distrugerile care au fost cauzate autobuzelor, pentru ca conducătorii acestora să fie intimidaţi să reia lucrul. Să susţină tragerea la răspundere penală şi disciplinară a celor care au organizat această grevă ilegală. Să susţină recuperarea prejudiciilor cauzate de ne-încasarea valorii biletelor în aceste cinci zile de grevă”, a spus el.
Consilierul municipal PSD Aurelian Bădulescu a declarat că PSD niciodată nu se dezice „de oamenii cu care a muncit, cu care a obţinut voturi”. Pe de altă parte, el a subliniat că la STB nu a fost vorba despre o grevă şi că Vasile Petrariu a ales să iasă din PSD pentru a-şi continua activitatea sindicală. El a mai precizat că, în această săptămână, PSD va face publice informaţii privind o presupusă infracţiune comisă de primarul general, Nicuşor Dan, şi membri ai consiliului de administraţie al STB.
„În această săptămână, o să vă servesc eu şi partidul din care fac parte o activitate infracţională a domnului Nicuşor Dan la nivelul STB-ului împreună cu o parte din membrii consiliului de administraţie numiţi de partidul lui Cioloş. Şi atunci vă rog frumos să răspundeţi cetăţenilor cum vă permiteţi să furaţi din banul public. De aceea nu îi vom da mandat acestui tânăr de 51 de ani care conduce PMB să negocieze cu cei de la Otokar, pentru că în interiorul acestei înţelegeri există această infracţiune pe care noi am constatat-o şi o vom denunţa în această săptămână”, a susţinut el.
Pe 24 ianuarie, liderul sindicatului din STB, Vasile Petrariu, anunţa că îşi dă demisia din funcţia de consilier general şi din PSD, subliniind că protestul angajaţilor din Societatea de Transport Bucureşti ( STB ) nu a avut conotaţie politică.
Florin Lixandru a fost numit secretar de stat în Ministerul Educaţiei, iar Ionel Puşcaş a demisionat din PNL în luna noiembrie, dezaprobând formarea coaliţiei PSD-PNL.
De asemenea, pe ordinea de zi a CGMB se mai află şi un proiect de hotărâre privind diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Imobiliara cu 57.015.000 de lei, ajungând la 120.000 de lei.
Potrivit consilierului municipal USR Cosmin Smighelschi, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a Companiei Municipale Imobiliara, proiectul vizează aducerea înapoi la executivul PMB a proiectului rezidenţial din Prelungirea Ghencea, în vederea continuării. Demersul are loc în contextul pregătirilor pentru închiderea Companiei Municipale Imobiliara.
În referatul de aprobare se arată că, în acest moment, societatea se află în imposibilitatea continuării construcţiei imobilului cu destinaţie de locuinţe sociale. Societatea comercială a acumulat până la 31 decembrie 2020 pierderi de 5,4 milioane lei. Totodată, pe 27 octombrie 2021 compania a cerut o majorare de capital de 24.700.000 lei pentru finalizarea lucrărilor.
În document se mai arată că, în aceste condiţii, este oportună aprobarea reducerii capitalului social al companiei şi restituirea aportului acţionarului majoritar. Se menţionează că restituirea se poate realiza prin numerar şi/sau prin darea în plată a bunurilor aflate în patrimoniul Companiei Municipale Imobiliara.
De asemenea, se discută despre asocierea Municipiului Bucureşti, Administraţia Parcului Natural Văcăreşti şi Sectorul 4 în scopul dezvoltării de proiecte şi iniţiative comune.
Asocierea urmează să deruleze proceduri de achiziţie sau contractare:
– a studiilor, expertizelor şi evaluărilor necesare, în vederea emiterii Planului de management şi a Regulamentului privind Parcul Natural Văcăreşti;
– a serviciilor de punere în siguranţă şi reabilitare a punctelor de acces în zona Parcul Natural Văcăreşti;
– a serviciilor de cadastrare a zonei Parcul Natural Văcăreşti.
Asocierea va contracta şi va întreprinde de urgenţă măsuri şi acţiuni de igienizare şi ecologizare a zonei. Totodată, planul de măsuri vizează asigurarea patrulării şi monitorizării ariei de către personal specializat, pentru prevenirea depozitării ilegale a deşeurilor, a distrugerilor şi afectării ecosistemului.