Demisia lui Klaus Iohannis a fost oficializată și trimisă Parlamentului României, fiind înregistrată deja la Administrația Prezidențială. Documentul conține două pagini esențiale pentru demararea procedurilor constituționale necesare în urma acestei decizii. Ulterior, Curtea Constituțională a transmis că a primit cererea pentru a constata vacantarea funcției de președinte, respectiv „existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României”.
Prima pagină a documentului este semnată de un consilier prezidențial, în calitate de principal ordonator de credite. Acesta transmite demisia lui Iohannis atât Senatului, cât și Camerei Deputaților, solicitând inițierea procedurilor legale și constituționale corespunzătoare. Astfel, Parlamentul este chemat să înceapă pașii necesari pentru implementarea acestei retrageri oficiale din funcție.
A doua pagină conține textul propriu-zis al demisiei, în care președintele Iohannis își anunță renunțarea la funcția de șef al statului, stabilind data de 12 februarie ca momentul în care își va încheia mandatul. Această dată va marca o schimbare semnificativă în peisajul politic din România, deschizând calea pentru procedurile ce vor urma pentru alegerea unui nou președinte.
Astfel, demisia lui Klaus Iohannis devine un eveniment crucial în politica românească, iar Parlamentul are acum responsabilitatea de a urmări pașii legali necesari pentru a înlocui funcția vacantă.